12 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálFolytatódik Pécs története

Folytatódik Pécs története

Húszévnyi várakozás, előkészület és munka után a múlt évben megszületett a nyolc részesre tervezett Pécs története monográfia első kötete. Az őskortól a közelmúltig vezető utazásról és a soron következő második, illetve harmadik rész munkálatairól könyvbemutató keretein belül beszéltek kedden.

A Pécs Története Alapítvány és a Kronosz Kiadó gondozásában megjelenő nyolckötetesre tervezett munka nem csak a szakmának, hanem a laikusoknak is kitűnő olvasmány lehet. Átfogó képet ad a város őskori múltjától az 1990-es évekig terjedő időszakig, számtalan hivatkozással, térképekkel, fotókkal, műholdas felvételekkel – a jobb érthetőség miatt mindezt A/4-es formátumban.

A Visy Zsolt régész által szerkesztett első rész az őskortól a püspökség megalapításáig terjedő időszakot öleli át, amit a Font Márta, egyetemi tanár Pécs a középkorban című és Varga Szabolcs, egyetemi docens Pécs török uralom alatt című munkái követnek majd.

pécs története

A keddi könyvbemutató meghívott vendégeit Kosztolányi György akadémikus, a PAB elnöke köszöntötte, majd Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszélt a készülőben lévő két kötetről.

– Egy évvel ezelőtt a Pécs története első kötete nagyon pozitív fogadtatásban részesült, bízom benne, hogy ez a nem mindennapi vállalkozás továbbviszi a hozzáfűzött reményeinket – fogalmazott a polgármester. – Úgy vélem, kevés olyan város van Magyarországon, amely ilyen nagy ívű és magas minőségű kiadványt tudhat magáénak – tette hozzá.

A nyolc részes sorozat alapvető célja, hogy ismeretterjesztő formában, de mindenki számára közérthető módon mutassa be a város történetét közelebb hozva ezzel a múltat a pécsiekhez.

pécs története

Vonyó József, a kiadvány főszerkesztője elmondta, ahhoz, hogy ezek a kötetek elkészüljenek nem minden feltétel adott, ugyanis a város történetének különböző korszakai eltérő mértékben feltártak. Hiányok vannak többek között a 18. századról, melyről a negyedik rész szól majd, de az 1945 utáni időszak sem teljes.

[box title=”Pécs Története Alapítvány” box_color=”#ee702a”]Az önkormányzat még 1992-ben hozta létre a Pécs Története Alapítványt, melynek feladata volt a munkálatok menedzselése. A kuratórium elnöke 1992–1999 között Polányi Imre egyetemi tanár volt, 2000 óta Ujvári Jenő látja el ezt a feladatot. A szerkesztőbizottság 1993–2011 között összesen 26 konferenciát szervezett, melyeken mintegy 420 előadás hangzott el a város történetének különböző kérdéseiről, illetve a várostörténeti kutatás elméleti, módszertani problémáiról.[/box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő