26 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéA pécsi anyukáknak segít a Nóra-hálózat

A pécsi anyukáknak segít a Nóra-hálózat

A munkaerőpiacra visszatérő nők a célcsoportja a Nóra-háló elnevezésű országos projektnek, mely tíz nagyvárosban előadásokkal és gyakorlati segítségnyújtással várja a gyermekgondozással töltött évek után munkát kereső édesanyákat. A kezdeményezésre nagy szükség van, jelenleg Magyarországon ugyanis csak a nők fele tud visszatérni a munka világába. A Pécsi Nóra-pont idén szeptemberben nyit a belvárosban. 

A Nóra-háló ötlet- és projektgazdája a JÓL-LÉT Alapítvány, amely már tíz éve a női munkavállalás egyenlő esélyeinek megteremtéséért munkálkodik a fővárosban. A szervezet projektfinanszírozástól függetlenül állandó tanácsadói szolgáltatást nyújt a női munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt.

dolgozó nő, munka, állás, gyerek, gyes, gyed
Jelenleg csupán a kisgyermekes nők fele tud visszatérni a munkaerőpiacra

Az alapítvány tapasztalatai az elmúlt évtizedben azt mutatták, hogy hatalmas igény van a segítségnyújtásra és tanácsadásra, hiszen a kisgyermekükkel hosszú éveket otthon töltött nőknek egyáltalán nem könnyű a visszatérés a munka világába.

– Általánosságban elmondható, hogy ma Magyarországon a gyesről, gyedről visszatérő nők 50%-a tud újra elhelyezkedni, az esélyek pedig az otthon töltött évekkel arányosan csökkennek. A kialakult helyzetnek több oka is van, de az biztos, hogy a munkavállalók és a munkáltatók részéről is stratégiaváltásra van szükség – magyarázza Kánya Kinga, a JÓL-LÉT Alapítvány programvezetője.

Az igencsak rossz arányok azonban javíthatók, ha a felek kommunikálnak egymással, előre megtervezik, felkészülnek erre az élethelyzetre és kidolgoznak egy rendszert a megoldására. Ebben tud segíteni a JÓL-LÉT Alapítvány és az országosan kiterjesztett Nóra-hálózat. A budapesti szervezet tanácsadásait megfogadó nők például 70-80%-ban vissza tudtak térni a munkaerőpiacra – mondja a programvezető.

dolgozó nő, munka, állás, gyerek, család, gyes, gyed

A Nóra-háló pécsi irodája hasonló tevékenységeket végez majd, és ugyanazt a fővárosban már bevált módszertant fogják alkalmazni. Az iroda a Családok Házában nyílik idén szeptemberben, a belváros szívében a Munkácsy Mihály utca 4-es szám alatt. A projekt a Pécsimami Egyesület égisze alatt fut, a csoportos tanácsadások pedig teljesen díjmentesek lesznek az érintettek számára.

– Többféle témakörben lesznek kurzusaink, előadásaink. Pszichológus, felnőttképzéssel foglalkozó szakember, jogász és TB-tanácsadó is részt vesz majd a munkában. Segítünk a régi munkahelyre való visszatérés és a saját vállalkozás indítása közötti döntésben, az önéletrajzírásban, a fotó elkészítésében, az állásinterjúra való felkészülésben. Konkrét és gyakorlatias tippeket adunk a boldoguláshoz – mondja Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke.

A kisgyermekes anyukák, kismamák vagy gyermekvállalás előtt álló nők pedig életpálya-tervezésen vehetnek részt. A JÓL-LÉT Alapítvány programtervezője szerint ugyanis sok nő az otthon töltött éveket egyfajta szabadságnak tekinti, és nem tartják a kapcsolatot a munkáltatójukkal, kollégáikkal, így pedig nagyon nehéz a visszatérés. Az életpálya-tervezés arra szolgál, hogy 2-3 évvel a visszatérés előtt kezdjék el az anyukák a szakmai felkészülést és jelöljék ki az irányt, amerre tartani szeretnének – így Kánya Kinga.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő