15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálMunkahelyváltás: nekik könnyebb Pécsen

Munkahelyváltás: nekik könnyebb Pécsen

A jó szakmunkások és a szoftverfejlesztők vannak a legjobb helyzetben, ha a munkahelyváltásról van szó Pécsen. A tehetséges szakemberek ugyanis annyira keresettek ezeken a területeken a városon belül, hogy szinte állandóan vannak állásajánlatok a számukra. De mi a helyzet a többiekkel? 

Jó szakmunkásokra egyre nagyobb szükség van Pécsen, erről meggyőződhetünk, ha végiglapozunk egy online álláshirdető oldalt, de saját hétköznapjainkból is táplálkozhatunk, sőt a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában is ezt tapasztalják. Különösen keresettek a vendéglátás, az élelmiszer- és a gépipar területén dolgozók.

A diplomás szakmák közül pedig a szoftverfejlesztés az a terület, ahol nem tudnak elegendő munkaerőt kiközvetíteni, mert mindig újabb és újabb igények mutatkoznak – ismerteti a helyzetet Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

A fentebb említett szférákban tehát egyszerűbb a helyzete annak a dolgozónak, aki nem elégedett a munkájával, ugyanis pillanatokon belül el tud helyezkedni egy másik vállalkozásnál, cégnél.

A Jabil Circuit Magyarország Kft. tiszaújvárosi üzeme

Az egyéb, például humán területeken tevékenykedők már egyáltalán nincsenek ennyire egyszerű helyzetben – legalábbis a munkaügyi központ tapasztalata szerint. Számukra mindenképpen azt javasolják, hogy lehetőleg csak akkor mondjanak fel, hogyha legalább kilátásban van már egy másik állás. A döntés meghozatalához pedig a legfontosabb az, hogy tisztában legyenek a saját értékeikkel – teszi hozzá Janovics László.

– Két véglettel szoktunk találkozni. Az egyik, amikor valaki alul-, a másik, amikor felülértékeli saját kompetenciáit. Mindkettő rossz. Ahhoz, hogy tudjuk, meg kell-e elégednünk az aktuális helyzettel, fontos, hogy tudjuk, végzettségeink, tapasztalatunk mennyit ér a munkaerőpiacon – vélekedik az igazgató.

Ez utóbbit sokszor nem könnyű önállóan eldönteni, de sokan talán nem is tudják, hogy a területi munkaügyi központban díjmentes segítséget kaphatnak munkavállalási tanácsadótól és pszichológustól. Ezt a szolgáltatást azok is igénybe vehetik, akik nem regisztrált álláskeresők. Működik továbbá egy virtuális munkaerőpiac elnevezésű szolgáltatásuk is (ide kattintva megnézheti), ahová a jelenleg állásban lévők is feltölthetik önéletrajzukat és kereshetnek is az ajánlatok között.

Ősztől pedig újabb térítésmentes képzések indulnak (ide kattintva szemezgethet belőlük) a munkaügyi központ égisze alatt, ezekre a munkanélküli, jelenleg álláskereső státuszban lévő pécsiek jelentkezhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő