23 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaOrbán Viktor számít az idősekre (+videó)

Orbán Viktor számít az idősekre (+videó)

A pécsi városvezetés első ízben tavaly szervezte meg az idősek világnapját, idén pedig ismét megtisztelték az időseket a programmal. Ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az Expo Centerben megtartott eseményen. A kormányfő az idősek tudásának fontosságát hangsúlyozta.

Az ENSZ 1991-ben tartotta meg először az idősek világnapját, amelyet azóta is világszerte megszerveznek minden október elsején. A pécsi eseményen az Expo Center hatalmas rendezvényterme telt meg a meghívottakkal; közel kétezren fogadták tapssal Orbán Viktort.

A miniszterelnök beszédében elmondta,  úgy szoktak vélekedni,  mintha az idősödő társadalom egyfajta hosszú távú pénzügyi probléma lenne, s az, hogy tovább élhetünk, valamiféle gazdasági katasztrófát okozna.

Ezzel szemben az idős emberekben értékek és fontos erőforrások rejlenek,  hiszen ők azok, akik a második világháború után újjáépítették az országot, nagyon nehéz időket éltek át, s részt vettek valóságos romok eltakarításában. Mint mondta,  szükség van tudásukra, tapasztalatukra, lévén ma is romokat kell eltakarítani, hiszen az országot hazugságtömeg, apátia és bizalomhiány jellemzi.

Érvelése szerint azért is szükség van bölcsességükre, tanácsaikra, „mert elfelejtettünk néhány igazságot, azokat a szavakat, mint a termelés, vagy az értékteremtés jelent”. Hazánkat pedig az értékteremtő munkával lehet kivezetni bajokból, ehhez pedig az idősek maguk is hozzájárulnak – mondta. Megemlítette azt is, hogy éppen az ők azok, akiktől megtanulható a falat kenyér tisztelete, vagy a rendnek és a békének jelentősége.

A miniszterelnök beszédében kitért arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa megszépült a 2010-es esztendőre, s szívesen töltene el néhány napot a baranyai megyeszékhelyen.

Páva Zsolt polgármester elmondta, igyekeztek programokat nyújtani az EKF-évben az idősek számára is, a kedvezményeket is adni. Ennek érdekében hozták létre a nyugdíjas-kártyát, ami a kulturális főváros program rendezvényeire biztosít kedvezményes, vagy ingyenes belépőt.

A Pécs TV Orbán Viktor pécsi látogatásának napján, pénteken exkluzív interjút készíthetett a miniszterelnökkel, amelyet most videón tekinthetnek meg olvasóink.

A videó eléréséhez KLIKK IDE!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő