11 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálÍgy változik meg az élet mától

Így változik meg az élet mától

Október elsejétől számos változást tapasztalhatunk mindennapi életünkben. Több száz gyógyszer ára változik meg, tovább csökken a távhődíj. Új számon érhető el a belföldi tudakozó.

Az országos belföldi egyetemes tudakozót mától a 11800-as számon lehet elérni, az eddig használatos 198-as számot felhívók figyelmét hangbemondással hívják fel a változásra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint a tudakozó működtetését az Invitel Távközlési Zrt. látja el.

Mától több száz gyógyszer ára is megváltozik: 396 koleszterin- és vérnyomáscsökkentő készítmény lesz olcsóbb – némelyik ára hatvan százalékkal is csökken -, ám majdnem ugyanennyi normatív támogatásban részesülő gyógyszer lesz drágább – átlagosan 3,5 százalékkal.

A kormány rezsicsökkentési intézkedéseinek újabb lépéseként október elsejétől további 3,3 százalékkal csökken a távhő ára, ugyanakkor szakemberek szerint drágulhat a kenyér. A magyarországi sütőipari cégek 2010 óta nem emelték meg listaáraikat, ráadásul az egyre drágább liszt és a gyengélkedő forint miatt ősztől akár 25-30 százalékkal is emelkedhet eme alapvető élelmiszer ára.

Bár a gázárak tekintetében az úgynevezett „elosztási forgalmi díj” mértéke az egyes szolgáltatóknál emelkedhet, ám a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal garantálja, hogy ne változzon a gáz ára, mivel az egyik díjelem növekedését egy másik díjelem csökkenésével kompenzálják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő