17 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálFejlesztés külföldi hallgatóknak

Fejlesztés külföldi hallgatóknak

Kulturális találkozóhelyet, egyben egy adminisztratív ügyek intézését szolgáló központot hoz létre Pécs a külföldi egyetemisták számára 3,5-4 milliárd forintból jövőre. A Nemzetközi Képzési és Innovációs Központ hozzájárulhat ahhoz a célkitűzéshez, hogy pár éven belül megduplázzák a külföldi hallgatók számát.

Már ma is 400-al több külföldi hallgató végzi tanulmányait a PTE-n, de a cél, hogy a mai 2230-as összlétszám pár éven belül megduplázódjon. A fiatalok ma nagyjából évi 4 milliárd forintot költenek el Pécsen, azaz pár év múlva ez a szám 8 milliárdra nőhet.

Többek között erről is beszélt Páva Zsolt polgármester és a pécsi egyetem rektora, Bódis József, amikor bejelentették az új hallgatói központ létrehozásának tervét a pécsi városházán.

Egyszerűbb lesz a dolguk
Egyszerűbb lesz a dolguk

– A város nem lehet meg az egyetem nélkül, s fordítva sem működik a dolog. Ezért folyamatosan egyre erősítjük a kapcsolatot az önkormányzat és az universitas között, s kölcsönösen segítjük egymást. A külföldi hallgatók számának megduplázásához az első fontos lépés egy hallgatói központ létrehozása – jelentette ki Páva.

Az új központot a Kossuth téri klinikai tömbben hoznák létre, s javarészt uniós forrásokból fedeznék a 3,5-4 milliárd forintba kerülő berhuzást. A klinikai részleg a jelenleg is felújítás alatt álló 400 ágyas klinikába költözik majd 2015-ben.

Bódis József és Páva Zsolt a megállapodás aláírásakor
Bódis József és Páva Zsolt a megállapodás aláírásakor

Bódis József arról beszélt, hogy a nemzetközi hallgatói és képzési központ multifunkcionális feladatot tölt be: a külföldi egyetemi hallgatók adminisztrációs és tájékoztatási igényeinek kiszolgálása mellett kulturális és találkozási centrum lesz.

A központ legfontosabb funkciója az lesz, hogy a diákok egy helyen, ezáltal sokkal gyorsabban és egyszerűbben intézhetik azokat az adminisztratív ügyeiket, amelyeket jelenleg a város különböző pontjain tudnak csak bonyolítani.

A fejlesztéshez az egyetem biztosítja a helyszínt, továbbá kidolgozza a szakmai tartalmat, a város pedig vállalja, hogy a szükséges kiadások fedezetét pályázati úton, uniós és kormányzati források megszerzésével biztosítja.

Címlapos fotónk illusztráció

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő