17 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaKifejlesztették az ebola gyors tesztet

Kifejlesztették az ebola gyors tesztet

Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az ebolavírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható – jelentette be kedden a francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA) – közölte az MTI.

A hatóság szerint a terhességi teszthez hasonló vizsgálatot „külön műszer nélkül a helyszínen lehet majd elvégezni egy csepp vér, plazma vagy vizelet segítségével”.
„Az eredményt kevesebb mint 15 perc alatt kimutatja minden olyan páciensnél, akinél jelentkeznek a betegség tünetei” – olvasható a közleményben. A CEA kutatócsoportja által kifejlesztett tesztet a lyoni Jean Mérieux gyógyszeripari intézet legmagasabb biztonsági szintű laboratóriuma hagyta jóvá a jelenleg Nyugat-Afrikában terjedő fertőzésből származó mintáján. A termék a gyorstesztek legfőbb európai gyártójának számító Vedalab francia cégnek köszönhetően hamarosan forgalomba kerülhet. A prototípussal már október végétől lehetséges lesz a klinikai tesztelés a gyakorlatban – hangsúlyozta a CEA.

Az ebolavírus jelenlegi diagnosztikai tesztelése több mint két órát vesz igénybe, és a levett mintából kizárólag laboratóriumi körülmények között lehetséges. A gyorsteszttel viszont lehetővé válik, hogy a fertőzött emberekhez a lehető leghamarabb diagnosztizálni lehessen a betegséget.
Gyorsteszteken jelenleg több országban is dolgoznak. Japán kutatók szeptemberben jelentették be, hogy olyan új módszert fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására, amellyel fél óra alatt kimutatható egy vérmintáról, hogy tartalmaz-e ebolavírust vagy sem. Amerikai kutatók pedig olyan teszten dolgoznak, amely 10 perc alatt tudja majd diagnosztizálni a vírust.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő