18 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaIsztambulba utaznak Csontváry munkái

Isztambulba utaznak Csontváry munkái

December közepéig Isztambulban, Európa egyik idei kulturális fővárosában vendégeskednek Csontváry Kosztka Tivadar képei. Az életmű ilyen távoli szerepeltetésére több mint másfél évtizede nem volt példa. A török nagyvárosban harminckilenc alkotást tekinthetnek meg a látogatók.

Csontváry halhatatlan alkotásai a Pécs2010 Európa Kulturális fővárosa program keretében szerepelnek Európa és Ázsia határmezsgyéjén, az egykori Kelet-Római Birodalom fővárosában. „A tárlat összeállításakor csak a legmonumentálisabb darabokat kellett itthon hagyni” – magyarázza Sárkány József, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának kurátora.

Így az október huszadikán nyíló kiállításon csak a Bábelt, a Mária kútját, a Tátrát és a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című képeket nem tudták kiállítani, egyébként a mester Pécsett látható olajfestményei a Nemzeti Galéria további öt képével kiegészülve tekinthetők majd meg.

Mint azt Sárkány József magyarázta, az isztambuli Pera Múzeum látogatóinak újdonságot jelenthetnek a képek, hiszen Csontváry alkotásait csak a művészet iránt elkötelezetten érdeklődők ismerik. A mester stílusa azonban nem lesz idegen a kis-ázsiai kultúrakedvelők számára, hiszen az alkotások jó része a közelben, a művész által a közelben szerzett élmények alapján jött létre.

A törökök a tárlat kapcsán katalógust is készítenek, tette hozzá a főmuzeológus, így maradandó nyoma is marad a képek vendégszereplésének. Mint azt Sárkány József hozzáfűzte, legutóbb több mint tizenöt évvel ezelőtt volt rá példa, hogy ennyi Csontváry-képet egyszerre állítsanak ki külföldi városban, így egyedülálló a mostani lehetőség Pécs és a pécsi művészet történetében.

Bár megállapodás még nem történt, a megyei múzeum a Ruhr-vidék városainak is felajánlaná a kollekciót, így könnyen lehet, hogy a jövőben más kulturális fővárosba is eljutnak az alkotások.

Forrás: Pécs2010 Sajtóiroda

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő