16 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
Kezdőlapne pipáld kiAz MSZP feltételei az új alkotmány támogatásához

Az MSZP feltételei az új alkotmány támogatásához

Az MSZP akkor tudja támogatni az új alkotmányt, ha az, illetve annak előkészítése az általuk támasztott követelménynek megfelel – közölte sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető. Mint mondta: a szocialisták formai feltétele az, hogy az új alkotmány elfogadását előzze meg társadalmi egyeztetés.

A politikai feltétel az, hogy az új alkotmány előkészítéséből ne zárják ki azokat, akik véleménye eltérő a Fideszétől. Az MSZP szakmai elvárásáról a pártelnök azt mondta, az új alkotmánynak meg kell őriznie a jelenlegi alaptörvény időtálló eredményeit és védenie kell a demokratikus berendezkedést, a jogállamot, a szabadságot, az emberi jogokat, a méltóságot és az európai értékeket.

Bárándy Gergely elnökségi tag a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az MSZP-nek, mint ellenzéki pártnak kötelessége részt vennie az alkotmányozásban és képviselnie kell a választóit. Felhívta a figyelmet, hogy az MSZP részletes alkotmány-koncepciót dolgozott ki.

Hangsúlyozta: az alkotmányt előkészítő eseti bizottság munkacsoportjaiban a kormányzó pártok csak kevésbé súlyos kérdésekben mutatnak kompromisszumkészséget, az alapvetően hatalmi, a kormányzati struktúrát, a választási rendszert, a legfőbb ügyész státuszát érintő kérdésekben hajthatatlanok.

Hiller István, aki az alapértékekkel foglalkozó munkacsoport szocialista tagja, arról beszélt, hogy az MSZP felfogása szerint a hatalom forrása csak a nép lehet, más hatalomforrást nem lehet elképzelni. Aláhúzta: a modern magyar alkotmány centrumában nem állhat a Szent Korona és Szent Korona-tan, mint a hatalom forrása. Elmondta: a Jobbik koncepciója a Szent Korona-tanon alapul, a Fidesz pedig az alkotmány preambulumába kívánja a Szent Koronát beemelni és ebből tételeket akar levezetni.

Kiss Péter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz a tervek szerint elhagyná az új alkotmányból azt a mai passzust, amely a választójogot magyarországi lakhelyhez köti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő