23 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécsnek rá kellene gyúrnia a horvátokra

Pécsnek rá kellene gyúrnia a horvátokra

 Orbán Viktor miniszterelnök szerint Pécs és a déli szomszéd között nem működik elég jól a gazdasági együttműködés, míg az iparkamara horvát tagozata szerint a gép- és építőipar, valamint az élelmiszeripar területén vannak gyümölcsöző kapcsolatok.

Orbán Viktor kormányfő a nagykövetek előtt tartott beszédében kitért a magyar nagyvárosok gazdasági helyzetének ecsetelésére, miután kijelentette, nagy ipari-fejlesztési régióvá kell tenni Miskolc és Kassa térségét, amit egyébként az EU is támogat. Győr-Pozsony esetében működik az együttműködés, Pécs térségében viszont, ezért a gazdasági együttműködést szorgalmazni kell Horvátország felé.

A megyei iparkamara Magyar-Horvát Tagozatát irányító Ena Obradovic szerint az elmúlt három évben jelentős volt az érdeklődés a magyar cégek részéről a horvátországi lehetőségek iránt.

ena - képbe

– 2012. július elsején hoztuk létre tagozatunkat, azóta több mint 840 megkeresésünk volt, azaz ennyi alkalommal fordultak magyar cégek és vállalkozások hozzánk, hogy segítsünk nekik – mondta.

A szervezetnek több mint nyolcvan állandó tagja van, minden évben megrendezik a magyar-horvát gazdasági napokat, ahová a horvát gazdasági és jogi környezetet ismerő szakembereket hívnak meg, s akik segítenek a magyar vállalkozásoknak a különböző buktatók elkerülésében. Emellett üzletember-találkozókat is rendszeresen szerveznek az érintettek számára.

A már meglévő gazdasági kapcsolatok jó alapot adhatnak a további együttműködést illetően.

– Elsősorban a gép- és építőiparban, az IT-szektor területén, valamint az élelmiszer-ipari ágazatban legjobb az együttműködés Horvátországgal – fogalmazott a titkár, aki szerint egyre több olyan horvát céggel vették fel a kapcsolatot, amelyek potenciális beszállítók lehetnek a gépipar területén.

A kamaránál egyébként minden ágazatra kiterjedő komplett partnerlisták állnak a pécsi cégek rendelkezésére, s sokan keresik is a kapcsolatokat. A kamara abban is segít, ha egy horvát társaság megbízhatóságát szeretné leinformálni egy magyar partner.   A szakemberek szerint csak erős és kitartó munkával, elszántsággal érdemes nekiindulni a horvát piacnak, s nem árt az sem, ha jó a kapcsolat német és osztrák befektetőkkel.

A horvát uniós csatlakozás előtt az eszéki iparkamara már 100 millió dollárra tette a két ország határmenti régiói közötti forgalmat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő