16 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút PécsElveszett világ Pécs alatt

Elveszett világ Pécs alatt

Egykori ókori és középkori sírok, betemetett vizesárkok és napjainkig is meglévő pincék, sírkápolnák, templomok, kolostorok húzódnak meg a térkövek és az aszfaltszőnyeg alatt a pécsi városközpontban. Gábor Olivért, a Janus Pannonius Múzeum régészét kérdeztük arról, milyen rejtélyes világon taposunk nap mint nap.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=duIUdrc-rPk” width=”650″]
Egy ízelítő, abból, milyen épületek voltak a belvárosban a római korban – Egy ókori villáról készült látványvideó – Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Szent Bertalan-templom

Gázi Kászim pasa dzsámijának északi része és a Régészeti Múzeum között húzódó útszakasz alatt vannak jelenleg is a 13. században, II. András uralkodása alatt épült, majd a törökök idején, 1560 körül lebontott, közel 40 méter hosszú, 10 méter széles templom. Nyomai nem láthatóak.

A Drakulya-ház pincéjét is visszatemették
A Drakula-ház pincéjét is visszatemették

Drakula-pince

Gábor Olivér szerint nem bizonyított, hogy a havasalföldi fejedelem, Vlad Tepes, azaz Drakula  valaha is Pécsen járt volna, de az biztos, hogy a Széchenyi tér délnyugati részén volt egy Drakulya-ház (régi iratokban ezzel az írásmóddal találkozhatunk). Ennek pincéjét tárták fel a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó építkezések alatt. Egy darabig az önkormányzat eljátszott a gondolattal, hogy valamilyen módon látogathatóvá teszik, végül elvetették az ötletet.

Föld alatti járatok, termek 6-10 méter mélyen

A Széchenyi tértől kiindulva egészen a Király utcán keresztül a Színház térig, illetve Munkácsy utcáig barangolhatunk a föld alatt, hiszen ezen a részen húzódik a belvárosi pincerendszer egy része. Az újkori létesítményeket a törökök távozása után építették, s később az egyes, 6-10 méter mélyen húzódó pincéket egybeépítették. Az így létrejött strapabíró, dongaboltozatos rendszerben futnak ma a Pétáv vezetékei is. Szintén hatalmas pincék vannak a Szent István tér alatt .

Több ezer méternyi pincerendszer van Pécs alatt
Több ezer méternyi pincerendszer van Pécs alatt

Kossuth tér: falak, sírok az ókorból

A Kossuth téri mélygarázs építésekor akadtak rá római kori épületek falaira, sírokra a mélyben, emellett a Konzum áruház északnyugati részének közelében török kori pincéket is felfedeztek. Bár a római kori város keleti határa az Irgalmasok útján húzódott, a mai Kossuth tér helyén is építkeztek, mielőtt fallal vették volna körül a Irgalmasok útja, Rákóczi út, Várady Antal utca, Ferencesek utcája által határolt területet.

A Kossuth téren is rengeteg sírt találtak
A Kossuth téren is rengeteg sírt találtak

Citrom utca, Jókai utca: templomsírkert, pénzérmék

Ha éppen a Jókai utcában korzózunk, s a Citrom utcán haladunk tovább, nem árt tudnunk, hogy előbbi egyik telke alatt akár még több ezer római kori fémpénz is lehet, hiszen korábban kerültek elő ilyesmik a közelmúltban. A Citrom utcai Crystal Étterem belső udvara alatt pedig sírkert húzódott, a 14. századi Szent Benedek-templom maradványai pedig még ma is láthatóak a kerthelyiségben. Ugyanebben az utcában került elő egy rovásírásos kő is.

Főposta és az Ítélőtábla parkolója: az ókori Pécs magja

A mai Rákóczi út Sopianae főútja volt az akkori városfalon belül, s ennek közepén, kétoldalt helyezkedett el az akkori város két legfontosabb épülete. A basilica, azaz a piacok és ítélkezések helye az Ítélőtábla parkolója alatt volt; maradványai ma is az autók alatt nyugszanak. A főposta épületében csekkbefizetésre várva pedig nem árt tudnunk, talpunk alatt a polgári helytartói palota maradványai találhatóak meg.

Régészet, ítélőtábla, bazilika

Sírkápolnát rejt a Püspöki Palota és a Rózsakert

Két római kori, háromkaréjos sírkápolna is húzódik a föld mélyén a Székesegyház környékén. Az egyik temetkezési épület a Püspöki Palota alatt van, nem látogatható. A másik a Rózsakertben, immáron régóta visszatemetve. Az Apáca utcában a házak és azok kertje alatt szintén több római sírhelyre bukkantak korábban, ám nagy részük nem bemutatható. Egyébként is csak a feltárt ókori sírkamrák és kápolnák harmada tekinthető meg Pécsen.

Romok a Rózsakert helyén, még visszatemetés előtt
Romok a Rózsakert helyén, még visszatemetés előtt

Hal tér: kettős vizesárok – Árkád: sírhelyek

A Hal tértől északra futott a középkori városfal, az ásatások során pedig az is kiderült, hogy azt kettős vizesárok védte. A mai szökőkút alatt így egy ilyennek a maradványai lennének láthatóak. Az Árkád Üzletház építése során 78 római kori sírhelyet találtak, de inkább szolgákat, vagy a társadalmi ranglétra alsóbb részein élőket helyezhették itt örök nyugalomra. Régészetileg nem voltak itt jelentős kincsek.

Az Árkád alatt rengeteg sírhely van
Az Árkád alatt rengeteg sírhely van

Címlapos fotónk: pecskep.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő