11 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéNéhány másodperc alatt ítélünk

Néhány másodperc alatt ítélünk

Unszimpatikus, de nem tudjuk miért, vagy épp ellenkezőleg, máris kedveljük, pedig alig beszélgettünk vele. Bármilyen találkozásra igazak lehetnek az előbbiek. A lényeg, hogy még ha nem is tudatosul bennünk, gyakorlatilag tizenöt másodperc alatt eldöntjük, hogyan viszonyulunk a másik félhez.

Hát, te meg hogy nézel ki?

Természetesen az egyik első nonverbális kommunikációs csatorna a megjelenésünk. Ebből számtalan következtetést levonhatunk, a másik oldalról pedig remekül üzenhetünk az öltözködésünkkel. Nem árt tehát vigyázni!

Férfiaknál a nyakkendő például fallikus jelkép, ha valaki túl hosszúra hagyja ezt a ruhadarabot, azzal öntudatlanul kompenzálni szeretné egyéb képességeit. Amennyiben pedig az erősebbik nem képviselője beszélgetés közben túl sokat babrálja a nyakkendőjét, mondandóját ezen jelkép kiemelésével próbálja nyomatékosítani.

testbeszéd

Az ing zártsága és nyíltsága ugyancsak nem kevés információval szolgálhat viselőjéről.

– Az üzleti életben is azt szokták javasolni, hogy a nyakkendő feletti utolsó gombot ne gomboljuk be, mert nyitottabbnak tűnik tőle a személyiség. Máskülönben a nemekre jellemző testrészek hangsúlyozásával célszerű óvatosan bánni – így Fertői Zsigmond, a pécsi Testbeszéd Akadémia igazgatója.

Egy „köldökig kigombolt” férfi ing, vagy egy túlságosan mély dekoltázs primitív szexualitást sugalmaz. Utóbbi alkalmazását más okokból sem javasolja a szakember. A férfiakat ugyanis könnyedén kellemetlen helyzetbe hozhatják a nők. Egyfelől kizárólag oda tudnak majd figyelni, másfelől frusztrációt vált ki belőlük, hogy az agyukban elindult folyamat miatt meg akarják tapintani. Ezért ilyenkor más tárgyakat kezdenek el fogdosni.

Itt a kezem, nem disznóláb! 

Az első pillantás után általában valamiféle üdvözléssel, mondjuk egy kézfogással folytatódik az ismerkedés. Ebből is igen sok mindent meg tudunk állapítani a másikról. Ha partnerünk lefelé fordított tenyerét nyújtja behódolást, ha felfelé felsőbbrendűségét, irányítását igyekszik igazolni. Ha másik kezével ráfog a partner kezére, az bizalmaskodást jelenthet, ami nagyon vissza tud ütni. Egyenrangú kézfogás csakis a tenyerek harmonikus elhelyezkedésével lehetséges. A túl gyenge, petyhüdt kézfogás önbizalom-hiányt, jellemgyengeséget üzenhet, a túl kemény kézfogásnak pedig erőfitogtatás szaga van.

kézfogás, testbeszéd

Hová és hogyan foglal helyet? 

Ha az illető teljes testével – lábfejét is beleértve – szembe fordul velünk, az konfrontatív típusú jellemről árulkodik, akinek nagyon határozott meglátásai vannak, és nehezen lehet meggyőzni, sőt célja is konfrontálódni. A szakember a hozzávetőlegesen negyvenöt fokot tartja ideálisnak, nagyjából ilyen szögben érdemes leülni valaki mellé.

A hanyag, szétfolyó testtartást már nehezebb analizálni, többféle dolgot jelenthet. Ha a partner egyszerre több széket foglal el ülő helyzetében, azzal a territóriumát is kijelölheti, de a lazaság hangsúlyozását is jelentheti. Pároknál gyakran megfigyelhető, hogy a férfi kedvese székén nyugtatja a kezét, ez öntudatlanul ugyan, de a tulajdon hangsúlyozását jelentheti.

Figyeljünk a hangokra! 

A hangsúly, a hanghordozás, a hangszín nagyon fontosak. Árnyalják az egész testbeszédet, és gyakran ezen áll, vagy bukik az egész folyamat. Vannak olyan kutatások, amelyek azt állítják, hogy a testmagasság és az életkor is meghatározható a hangszín alapján. A beszéd dinamikája, tempója azt is elárulja, érzelmileg hogy viszonyulunk a témához.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő