17 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút PécsPécsi művészlegendáról készült könyv

Pécsi művészlegendáról készült könyv

A tavaly nyolcvanöt éves korában elhunyt Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész, grafikus és művészetpedagógus 2013-ban megnyílt pécsi állandó kiállításának anyagát öleli fel az a kötet, amelyet pénteken mutattak be.

A munka Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas pécsi képzőművész szerkesztésében készült el, s tartalmazza azt az összes rajzot, nyomatot, kollázst, olaj- és akrilfestményt, amelyet Lantos Ferenc Pécsnek adományozott. A művek számára 2013 decemberében nyílt kiállítás a pécsi Vasváry-házban.

lantos ferenc, pinczehelyi sándor, kiadvány6

Ezen kívül a könyvben megcsodálható 29 grafika, festmény a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtár tulajdonában lévő alkotásokból. Így az életműből egy áttekintő keresztmetszetet kap az érdeklődő.

Mint azt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kötet bemutatóján elmondta, a munka alkalmas arra, hogy Lantos Ferenc művei a kiállítóteremből kilépjenek, széles rétegek ismerkedhessenek meg művészetével, módszereivel. Hozzátette: a hiánypótló kötet minőségére garancia Piczehelyi Sándor személye, hiszen a szerző szoros kapcsolatban állt egész élete során a festőművésszel.

lantos ferenc, pinczehelyi sándor, kiadvány7

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a baranyai megyeszékhelynek kötelessége támogatni minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul a festőművész munkásságának szélesebb körű megismertetéséhez, a kötet pedig éppen ezt a célt szolgálja.

Pinczehelyi Sándor azt mondta, Lantos Ferenccel kapcsolatban a most megjelent kötet a harmadik a sorban, de különleges abból a szempontból, hogy a pécsi állandó kiállítás teljes anyagát sorra veszi. Így, tette hozzá, a Kossuth-díjas művész legfontosabb alkotásait mutatja be, öleli fel.

lantos ferenc, pinczehelyi sándor, kiadvány8

Lantos Ferenc festőművész, grafikus és művészetpedagógus, Pécs díszpolgára hosszan tartó, súlyos betegség után tavaly decemberben hunyt el balatonberényi otthonában. Életútja során legalább ötven egyéni és százötven csoportos kiállításon mutatta be olaj- és akrilfestményeit, valamint grafikáit, és a nagyközönség rengeteg helyszínen megcsodálhatta köztéri alkotásait, elsősorban tűzzománcfalait.

Másfél éve nyílt állandó kiállítás Pécsen a képeiből
Másfél éve nyílt állandó kiállítás Pécsen a képeiből

A művésznek több mint fél évszázados művészetpedagógusi múlt volt a háta mögött. Főiskolákon és a pécsi egyetem művészeti karán is oktatott, képzőművészeti táborokat és szakköröket vezetett, iskolateremtőként pedig feleségével, Apagyi Mária zongoraművésszel és zenepedagógussal közösen hozták létre a Pécsi Művészeti Szabadiskolát. Együtt komplex képzőművészeti és zenei nevelési módszertant dolgoztak ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő