16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaAz ÖPE javaslatokkal áll elő

Az ÖPE javaslatokkal áll elő

Lezajlott az ÖPE hagyományos közgyűlés előtti sajtótájékoztatója, melynek sajtóanyagát az alábbiakban közöljük. 

„A Polgármesterek találkozója miatt beindult a propagandagépezet, ki a sikereket sorolja, ki alpári módon a Polgármestert támadja. Hogy mi is a helyzet valójában, azt a Közgyűlésen tudhatjuk meg.

A csütörtöki Közgyűlésen módosítjuk a város költségvetését, mert a kiadási oldalon már is kétmilliárd többlet mutatkozik a tervezethez képeset, pedig csak fél év telt el. No, nem azért, mert elszaladt a költségvetés, hanem mert alul lettek tervezve a kiadások, mivel a bevételi oldal több sebből vérzik.

Mivel Pécs gazdasága évek óta pang, ezért fele annyi iparűzési adónk van, mint Győrnek, de Szeged és Debrecen is orrhosszal vezet előttünk. A helyi gazdaság fejlesztése többnyire szavakban történik.

Az ÖPE számos javaslatot tett már a helyi kis és középvállalkozások segítésére. Ilyen volt az Épületenergetikai Korszerűsítési Alap létrehozása, amelynek révén megindulhatna Pécsett is a lakáskorszerűsítés. Ez öt év alatt tízmilliárdos fejlesztési lehetőséget jelentene az építőipar helyi szereplőinek. A mi javaslatunkra indult el két éve a kistermelők helyzetbehozása is a közétkeztetésben, amelynek révén már közel háromszáz termelő jutott biztos piachoz. Elindítottuk a Búza téri piacot is, és most végre megjelenik a Vásárcsarnok újjáépítése kiegészülve az élelmiszer-feldolgozó üzemmel. Ezek révén közel ezer család juthat biztos megélhetéshez.

A következő hetekben újabb javaslatokkal állunk elő.

A költségvetés másik oldalán pedig a takarékos gazdálkodás állna. Ezzel nem fér össze a közel 4, 2 milliárdba kerülő hitel felvétele, amelyet használt buszok beszerzésére vállal a Tüke Busz és kezesként az önkormányzat. Annál is inkább mert a NAV követelése, ami miatt elvinnék a buszok egy részét sem egyértelműen igazolt, hiszen Bíróság mondta ki annak a jogügyletnek a semmisségét, amely alapján a tartozás elő állt. De ha már kezelni kell, lehetne úgyis, hogy visszavásároljuk a buszokat maximum egymilliárdért és a következő években pályázati úton lecseréljük elektromos vagy hibridbuszokra. Több tízmilliárdos megtakarítást lehetne ezzel elérni, ha ez a cél.

Végül és nem utolsó sorban végre megvilágosodást tapasztalhatunk civil ügyekben, mert a korábbi ellenségkép gyártása helyett a városvezetés végre belátja, hogy a civil szervezetek nem ellenségek, hanem nagyon fontos partnerek a város közéletében. Számos közösségi szolgáltatást, szociális ellátást működtetnek, környezetvédelmi feladatokat látnak el és közösségi értéket teremtenek. Ezért végre újra kiírásra kerül a civil pályázat, és ha minden igaz a civil szervezetektől megvont támogatásokat most mégis vállalja az önkormányzat. Ennek örülünk és reméljük, hogy így marad, sőt országos példája lehet Pécs annak, hogy bevonja a polgárait a város életének alakításában.

Mert így van jövője Pécsnek!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő