16 C
Pécs
szerda, május 1, 2024
KezdőlapPécs AktuálMartonfa: útlezárással tüntettek

Martonfa: útlezárással tüntettek

Sokan vettek részt annak a forgalomlassító demonstrációnak már a kezdetén is, amelyre csütörtökön délután háromtól került sor a 6-os úton a Martonfa melletti lőtérre tervezett ideiglenes, menekülteket befogadó állomás elleni tiltakozás kapcsán.

A helyszínen tartózkodó munkatársunk elmondása szerint rengetegen gondolták úgy, hogy csatlakoznak az akcióhoz. Azt akarták ugyanis elérni, hogy a kocsisor több száz méteren keresztül a martonfai bekötőút és a tervezett helyszín elágazása között álljon végig.

martonfa, demonstráció10

Ez már a demonstráció kezdetén megvalósult, a félsávos útlezárásról gondoskodó tucatnyi rendőr felügyelete mellett közel tízperces várakozás után engedték csak továbbhaladni az autósokat. (Akik közül sokan dudaszóval köszöntötték a tüntetőket, miután az egyik molinón arra kérték az arra haladókat, hogy ha támogatják a demonstrációt, akkor nyomják meg a kocsikürtöt.)

A helyszínen ugyanis a fél falu apraja-nagyja megjelent, s kisebb csoportokba verődve tárgyalták meg a lakóhelyük mellé felépíteni szándékozott táborral kapcsolatos véleményüket.

martonfa, demonstráció02

Bosnyák Attila András, Martonfa polgármestere lapunknak elmondta, azt reméli, hogy egyre többen ébrednek és jönnek rá arra,  hogy ez nemcsak a falujuk,  hanem az egész dél-dunántúli problémája lesz – ha nem változik meg a kormány álláspontja.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?t=21&v=ZJPZro0rfA0″ width=”650″]

Elmondása szerint egyre többen állnak melléjük, naponta megháromszorozódik a támogatóik száma. Ezt a mostani tüntetés is igazolja, hiszen több mint százan jelentek meg az útszakaszon, demonstrálva, hogy tiltakoznak a tábor felállítása ellen.

martonfa, demonstráció05

A polgármester szerint ha el kell hagyniuk a tábornak kinézett területet, akkor azt kulturált körülmények között teszik majd meg. Hozzátette: ha így lesz, akkor is csak a csatát veszítik el, a háborút azonban nem.

– Minden törvényes eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy ez a tábor ne épüljön fel – mondta.

Bosnyák arra a felvetésünkre, hogy a tervezett közműfejlesztések csak a falu javára válhatnak, úgy válaszolt, egy polgármesternek mérlegelnie kell, hogy figyelembe vesz- gazdasági szempontokat – mint teszi azt sok kollégája -, vagy nem. Szerinte az emberek nyugalma többet ér, mint egy kiépített csatornahálózat.

martonfa, demonstráció01

A péntek estére a pécsi Széchenyi térre szervezett demonstrációt illetően elárulta, hogy lesznek felszólalások, s várnak mindenkit – civileket, pártokat is -, akik egyetértenek velük, bár a szélsőséges megnyilvánulóktól elhatárolódnak – mint ahogy korábban egy radikálist kellett megkérnie arra, hogy távozzon a helyszínről.

A mostani demonstráción megjelent a Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője is, akik szintén ellenzik a martonfai ideiglenes befogadóállomás megépítését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő