18 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaTámadnak a migránsok a határon

Támadnak a migránsok a határon

A magyar rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat a Röszke 2 határátkelőnél a magyar-szerb határon szerda délután.

A migránsok ezt megelőzően először megdobálták a rendőröket, majd amikor úgy látták, hogy azok hátrahúzódtak, rángatni kezdték a kerítést, majd felbátorodva, egymást segítve át is ugrottak azon. Ezt követően a tömeg ledöntötte a határkaput, és az ahhoz tartozó kerítést. A magyar rendőrök ekkor indultak meg feléjük.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezerfős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. A magyar rendőrök könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák a tömeget.

Nem sokkal később egy körülbelül ötvenfős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé, akik időnként könnygázt és vízágyút vetettek be, hogy megakadályozzanak egy esetleges újabb támadást.

A szerb rendőrök egy ideig tétlenül nézték az eseményeket, a migránsok ismételt kődobálásai után azonban kivonultak a helyszínre. A körülbelül húsz – egyszerű egyenruhába öltözött – rendőr sorfalat állt a határátkelő előtt, ahol korábban a migránsok gumiabroncsokat égettek. Az ott tartózkodó körülbelül ötvenfős csoportot hátrább küldték, de nem léptek fel ellenük.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter és a rendőrök az átkelőnél tolmács segítségével azt mondták a migránsoknak, hogy vonuljanak vissza, ne erőszakoskodjanak, ne legyenek agresszívek, mert akkor nem tudnak nekik segíteni.

A helyzet 18 óra után nem sokkal lenyugodott, több migráns is megindult az autópálya felé, azaz távolodni kezdett a szerb-magyar határtól, ők feltehetőleg más útvonalat keresnek.

A rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztanak a migránsoknak, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, ezért menjenek Horvátország és Szlovénia felé, arra felé „nyitva áll az út”.

Korábban írtuk:

A magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput szerda délután – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput.

A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a „magából kivetkőzött emberek” megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

A migránsok Bakondi György, a miniszterelnök tanácsadójának tájékoztatása szerint két gyereket egyszerűen átdobtak a kerítésen, őket mentők vittek el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő