15 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút NőHatalmas mítosz lehet a lúgosítás

Hatalmas mítosz lehet a lúgosítás

A lúgosítás egyértelműen a népszerű diéták közé tartozik. A kérdés persze mindig az, valóban működik-e a módszer? Tényleg szükségünk van rá? Az interneten böngészve néha egymásnak ellentmondó információkkal találkozunk. Vági Zsolt pécsi táplálkozáskutató segített az eligazodásban. 

A lúgosító irányzatok lényege, hogy a táplálkozással és egyéb praktikákkal megpróbálják a szervezet folyadéktereinek és a vérnek a pH értékét minél lúgosabb irányba terelni, abból az elvből kiindulva, hogy a betegségek savas közegben jönnek létre – kezdte válaszát a témával kapcsolatban Vági Zsolt táplálkozáskutató.

A szervezetben úgynevezett sav-bázis egyensúly áll fenn, a testünk szabályozza, hogy a pH-érték csak igazán szűk határok között mozogjon. A nagyobb eltérés – mind savas, mind lúgos irányba – csupán súlyos betegségek során figyelhető meg. Fontos azonban tudni, hogy ezekben az esetekben sem ez a savas vagy lúgos közeg hozza létre a betegséget, hanem pont fordítva, a betegség károsítja az egyensúlyt fenntartó rendszereket – emel ki a táplálkozáskutató. Erre egy gyakori példa a légzési elégtelenség, mely során a tüdőből nem távozik a szén-dioxid, aminek következtében létrejön a savasodás.

Lúgosítás_paradicsom

A szervezetnek tehát általában nincs is szüksége külső segítségre, testünk extrém környezetben is tökéletesen elvégzi a sav-bázis egyensúly fenntartását.

– A savas szervezet kifejezés valójában pontatlan, félrevezető megfogalmazás, mivel arra utal, hogy a teljes szervezet és a vér is el vannak savasodva – magyarázta Vági Zsolt. –  Ezzel szemben csupán arról van szó, hogy például a túlzott húsfogyasztással, vagy a cukros ételekkel az emésztéskor létrejött szerves savak savas irányba tolják a vizelet, vagy a nyál pH értékét.  Természetesen, ha az előbb említettekből túlzott mennyiséget fogyasztunk egy egyoldalú étrend részeként, mozgásszegény életmódot folytatva, akkor előbb-utóbb megbetegszünk, elhízunk, azonban ez sok egyéb tényező miatt van, nem csak azért, mert savasítják a vizeletet.

Amennyiben mégis lúgosítani szeretnénk, az ismert diétákkal nem fogunk ártani a szervezetünknek, hiszen ezek célja, hogy csak a lúgos tartományba sorolható, lúgosító ételeket igyekezzünk fogyasztani. Ezek pedig többnyire megegyeznek az egészséges táplálkozásban ajánlottakkal, hiszen növényi alapú, feldolgozatlan, kevés finomított élelmiszert tartalmazó ételek fogyasztását javasolják– folytatta a szakember.

lúgosítás_zöldség

A szélsőséges megoldásokat viszont a lúgosítás esetében is kerülni kell. Annak ellenére, hogy a lúgosító étrend nem ártalmas, találkozhatunk olyan kúrákkal, melyek valóban veszélyesek lehetnek. Ezek közé sorolható, ha az erősen lúgos anyagokat injekció, vagy tömény oldal formájában juttatjuk be a szervezetbe. Az ilyen kúráknak komoly következményei lehetnek, senki ne próbálja ki! – kéri Vági Zsolt.

A lúgosítást, hasonlóan más az alternatív gyógyászathoz tartozó módszerekhez, a konzervatív medicina nem kifejezetten támogatja, hiszen annak elvei tudományosan nem állják meg a helyüket, de ettől még maga az étrend nem egészségtelen. Éppen ezért a lúgosító kúrákat tesztelők sok esetben valóban javulást tapasztalnak, akár – betegségüktől függően – meg is gyógyulhatnak.

A táplálkozáskutató szerint azonban ezek hátterében sokkal összetettebb folyamatok húzódnak meg. Elég arra gondolnunk, hogy azok a személyek, akik a kúrával kapcsolatban felhagynak káros és egészségtelen életvitelükkel, elkezdenek helyesen táplálkozni, rendszeresen mozogni, természetesen érezni fogják a pozitív változásokat állapotukban. A vizelet valóban lúgosabb lesz a több zöldségtől, de ez szintén általános jelenség, nem érdemes azt a következtetést levonni belőle, hogy csak az eddigi savasabb környezet miatt voltunk rosszabbul.

Az egyik legfontosabb tehát az, hogy értelmetlen, sanyargató diétákba egy felkapott trend kedvéért se kezdjünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő