22 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút PécsÉlve nyúzták meg a mecseki remetét

Élve nyúzták meg a mecseki remetét

Nem sejtenénk, milyen borzalmas titkokat, fájdalmas halálesetek rejtenek a mecseki legendák. Bemutatunk néhányat, amelyek a nyugalom megzavarására alkalmas fordulatokat tartogatnak. Csak óvatosan!

Szentképrongálásért háborús halál jár?

Pécsváradtól északra található egy erdő, amit úgy hívtak-hívnak, hogy Antal-kép. A sors, a karma mintapéldája az a legenda, amelyről a hely a nevét kapta. Ennek a kis erdőnek az egyik fájáról ugyanis lógott egy Szent Antalt ábrázoló kép, amelynek eredete nem ismert.

Szent Antal megbosszulta magát?
Szent Antal megbosszulta magát?

Senki nem tudja, hogy ki akasztotta a fára, azt viszont igen, hogy ki vágta le róla. Egy bizonyos Michler Antal. Michler a rejtélyes képet tiszteletben tartó helyiek szerint meg is kapta méltó büntetését tettéért, ugyanis miután a képet ellopta, a második világháborúban le is lőtték.

A megnyúzott remete elhivatottsága

Bertalan barát legendája színtiszta horror. A róla elnevezett gyükési kápolnát a török megszállás idején remeték gondozták, majd amikor megtudták, hogy jönnek a fosztogató törökök, gyorsan dobbantottak. Kivéve Bertalant, aki egyedül rejtette el a kápolna kincseit a Mecsek egy közeli barlangjába. Amikor a törökök az üres kápolnában csak Bertalant találták, egyből belefogtak a barát kínvallatásába, amit Bertalan keményen tűrt.

A bőrtelen apostol szobra Milánóban
A bőrtelen apostol szobra Milánóban

Fogták megkínzott barátot, és lekísérték a a kápolna-dombról, majd egy Pécshez közeli présház mellett megnyúzták, és levágott bőrét a kezébe adták. Bertalan bőrével a kezében visszaindult a kápolnához, amelynek ajtajánál összeesett és meghalt. A törökök ettől az elhivatottságtól és lelki erőtől állítólag annyira megrettentek, hogy ezután a közelébe se mentek a kápolnának. Így lett Bertalan a bőrtelen apostol.

Szóviccből falunév

Husztót, Baranya egyik legapróbb falva nevének eredetmondája lényegében egy szóvicc, nem is a legjobb. A legenda szerint Mátyás király épp erre kocsikázott, amikor a hintó elsüllyedt a sárban.

Husztóti falukép
Husztóti falukép

Két helyi legény gyorsan a segítségére sietett, a király pedig állítólag az egyiknek azt kiáltotta oda, hogy „húzd!”, a másiknak pedig azt, hogy „tódd!”. Ennyi.

A törökgyilkos rózsatolvaj lány

A történet szerint a törökök Mohácsról vonultak Baranya belseje felé, amikor rátaláltak Kővágószőlősre. A sereget vezető basa kiszúrta magának a legszebb házat, amelynek kertjében állt egy gyönyörű kút, amit csodás vörösrózsa-erdő vett körbe. A rózsák bimbóit rendre minden éjjel ellopta egy baranyai lány, alig tudták elkapni a törökök. Amikor végre megfogták és a basa elé vitték, a török fejedelem nem büntette meg, hanem elvette feleségül, annyira megtetszett neki. A lány azonban nem igazán élte át teljes mellszélességgel a házasságot, ezért fogott egy csomó rózsát a kertből, teleszórta velük a basa ágyát, az émelyítő illattól pedig a török elkábult. A lány ezután agyonszúrta és meglógott. Talált egy kisebb magyar osztagot, akik másnap meg is rohamozták a kővágószőlősi törököket, akik a basájuk nélkül elmenekültek. A magyarok viszont úgy döntöttek, hogy a halottat inkább nem temetik magyar földbe, inkább beledobták a kerti kútba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő