24 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút PécsAkiktől végleg elbúcsúztunk 2016-ban

Akiktől végleg elbúcsúztunk 2016-ban

Az idei év vége sem telik el felhőtlenül akkor, amikor összegzést készítünk azokról, akik 2016-ban elhagyták árnyékvilágunkat. Neves pécsi vagy Pécshez kötődő személyek is távoztak körünkből, csakúgy, mint országosan ismert magyar vagy világhírű színészek, művészek, irodalmárok, sportolók és tudósok. Az illusztris névsort szemlélve eltűnődhetünk, hogy sajnos senki sem menekülhet a kaszás elől…

Ami városunk neves távozóit illeti, február elején hagyott itt minket életének 77. évében dr. Ujvári Jenő egykori alpolgármester, a pécsi közművelődés irányításának és fejlesztésének meghatározó személyisége, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Pécs ókeresztény temetője 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Közszolgálati tevékenységét, a művelődés terén végzett több évtizedes munkáját többször is elismerték, így 2005-ben Pro Civitate-díjat, míg 2006-ban Tüke-díjat kapott.

ujvári jenő, hl14
Ujvári Jenő tényleg sokat tett városunkért

Május végén Gombár Judit díszlet- és jelmeztervező halálhíre érkezett. A Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, pedagógus, egyetemi tanár életének 79. évében hunyt el. A művésznő tanulmányainak befejezése után lett a Pécsi Nemzeti Színház tagja, akkor kötötte össze életét a balettel. Pécsen és az Operaházban főleg balettekhez tervezett jelmezeket, de 1972 és 1979 között Markó Ivánnal együtt tagja volt Maurice Béjart világhírű balett-társulatának is.

gombár judit
Gombár Judit sokat tett a pécsi balettért

Augusztus közepén távozott Bencsik István szobrászművész. A 85 éves korában továbblépő professor emeritus, a pécsi művészeti kar alapító-oktatója 1982 óta élt Pécsen, attól kezdve tanított a pécsi egyetemen, előbb a Tanárképző Kar Rajztanszékének tanára, majd docense lett. 1991-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1995-től elnökségi tagja volt. Művészetét 1992-ben Kossuth-díjjal ismerték el, 2009-ben Prima-díjat kapott.

Átverték? Hitegették? Húzták az időt?
Bencsik István igazi géniusz volt

Novemberben két különleges egyéniség szenderült jobblétre. Jobst Kázmér akadémikus 92 évesen fejezte be nagy ívű életét. A pécsi tudós a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a celluláris klinikai kémia nemzetközi hírű kutatója volt. A klinikai laboratóriumi diagnosztika iskolateremtő professzoraként tisztelt professzor munkásságát számos kitüntetéssel, egyebek mellett Széchenyi-díjjal, Batthyány-Strattmann-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is elismerték.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltánra méltán lehetünk büszkék

A neves tudóst Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar főzeneigazgatója, a Pannon Filharmonikusok állandó vendégkarmestere követte, aki 64 évesen hunyt el. A megszámlálhatatlan kitüntetéssel elismert művész 18 évesen szerzett nemzetközi ismertséget, 21 évesen Liszt-díjjal, 25 évesen (majd 2005-ben ismét) Kossuth-díjjal ismerték el zongoraművészi munkásságát. Odaadó tevékenységének köszönhető a Pannon Filharmonikusok utóbbi években elért sikerei is, több mint egy évtizede a társulat megújulásának kezdetétől dirigensként és művészeti tanácsadóként szakmai origót jelentett az együttes számára. Meggyőződéssel vállalt szerepet az EKF Pécs2010 projekt megvalósulásában, amiért idén márciusban átvehette Pécs város Kulturális Nagydíját is.

Esterhazy-Peter-0121_339ffh-2
Esterházy Péter halála óriási veszteség

Karácsony után hunyt el Szolcsányi Jánosné, Judit néni, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium egykori igazgatója. A 71 évesen távozó népszerű pedagógust sokan tisztelték és szerették városunkban, hiszen rengeteget tett a diákok és Pécs közművelődése érdekében.

szolcsanyine - g
Szolcsányinét sokat tisztelték és szerették

Persze sajnos nem csupán szűkebb pátriánkat érte veszteség, hanem országunkat és a világot is sok népszerű és közkedvelt személyiség „hagyta magára”. A teljesség igénye nélkül: Magyarország művésztársadalma lett szegényebb mások mellett Zsigmond Vilmos operatőr és rendező, Psota Irén színésznő, Kertész Imre Nobel-díjas író, Esterházy Péter író, Csoóri Sándor költő, Somló Tamás zenész távoztával.

A sportélet nagyságai közül Verebes József, a labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya a legismertebb elhunyt Ferjáncz Attila raliversenyző mellett, míg a világszerte közkedvelt hírességek közül Muhammad Ali és Johann Cruyff mondott búcsút az ittlétnek.

Rajtuk kívül – a szubjektív emlékezés keretében – már csak emlékeinkben élt tovább David Bowie zenéje, Bud Spencer örök életű figurája és Umberto Eco kultúr- és irodalomtörténeti remekművei.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő