19 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút NőNői szobrok: erotika és szentség

Női szobrok: erotika és szentség

Pécsett rengeteg férfit ábrázoló szobor van, a női alakokat viszont kutatni kell. A Janus Pannonius Múzeum szakemberei segítségével összeszedtük a városban található női szobrokat, s bizony ezeket két tematika alapján határozhatjuk meg: a szentség és az erotika világát adják vissza. 

Szabadság a város felett

A Felszabadulás emlékmű, vagyis a Niké-szobor a város felett helyezkedik el, és ha lehet, akkor női szoborként emlegethetjük. Niké a győzelem istennője, pécsi szobrát pedig 1975-ben állították fel a Mecsekoldalban. A könnyed mozdulatot sugárzó, szárnyas női alak az egyik legismertebb női szobor Pécsett. De nézzük, mit tartogat még számunkra a város.

14264079_1078812795507281_7779657498891975158_n
Forrás: Pécsbook

Kubus, a tiszta nőiség

A női test részleteit ábrázolta márványban Nyári Zsolt, a Pécsi Művészeti Gimnázium szobrász tanára. Ez a Kubus nevű szobrára is igaz, ami egy márványtömbből kifaragott nemi szervet ábrázol. Az Aradi Vértanúk útján elhelyezett erotikus szobrot sajnos több támadás is érte, először 2006-ban döntötték le a várfal melletti művet ismeretlenek. Ezután elvitték a közterületről, jelenleg műteremben áll. Amíg állt a szobor, esküvői fotózások, párok, turisták is szívesen fényképezkedtek vele.

Pénelopé, még egy női altest

A közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas szobrász, Bencsik István legmegosztóbb szobra a Pénelopé, amely az egykori Lenin-szobor helyére került a hajdani pártház előtt (József Attila utca – Rét utca sarka, ma megyei kormányhivatal). Amíg ott volt a szobor, fekete festéket fújtak rá, pont a két láb hajlatában, háromszöget formázva. A rongálások miatt átköltöztették a Káptalan utca 5. szám alá a múzeumkertbe.

szobor
Balra: Kubus, jobbra: Pénelopé

Fekvő nőalak Uránvárosban

Pécsett, a Hajnóczy utcában eredetileg egy kútszoborként is funkcionáló fekvő nőalak szépíti a játszóteret és környékét. A Kerényi Jenő tervezte nyugodtan fekvő hölgy alak közel negyven éve díszíti a városrészt. A szobor építészeti tervezője Fodor László volt, de sajnos a medencében már nemigen van víz.

11057250_906740552714507_3462175411591935677_o
Forrás: Pécsbook

Szfinxek a Negyedben

A Zsolnay-negyedben több szfinxet is találunk, a Bóbita Bábszínházhoz vezető úton két oldalon, illetve a Szfinx teraszt is közrefogja két női alak.

sphinx-944190_1920


Világ királynője

A pécsi Pálos templom előtti kis parkban találhatjuk a Világ királynője, vagyis a Szűz Mária-szobrot. Az 1948-ban felszentelt alkotást Sinkó András tervezte és a Zsolnay Porcelángyárban készült, méghozzá pirogránitból, melyet fehér zománcréteg fed, a szűziességet és tisztaságot jelképezve. Szűz Mária egy földgömbön áll, az ég felé fordul, és karjait imára emeli.

maria
Forrás: 4.bp.blogspot.com

Bacchanália a Kálvária dombon

A Bacchanália elnevezésű, bronzból készült szoborcsoport Pécsett a Somogyi pincészet előtt áll, a Hunyadi és a Kálvária utca sarkán. Rétfalvi Sándor munkája hat női alakot ábrázol.

bacchanalia


Nővérek a Szent István téren

Pátzay Pál Nővérek című szobrát 1946-ban állították fel a Szent István téren. Az egymáshoz simuló két nőalak mészkőből készült, alacsony, fehér színű kőtalapzaton áll.

noverek


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő