15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút NőKibírod a hónap végéig?

Kibírod a hónap végéig?

Hogyan élhet ma Baranyában valaki tartós munkanélküliként, segélyekből vagy fekete munkákból? Ha a villanyszámla kifizetéséért feketemunkát kell vállalnia, mit tenne a legtöbb ember? Egy pécsi színházi társulat lehetőséget ad arra, hogy ezekre a kérdésekre mi magunk – nézőként – adjunk választ.

A Szociopoly társasjátékot talán sokan ismerhetik, amiben a játékosoknak egy nehezebb sorsú, rossz anyagi körülmények között élő család mindennapjaiban kell boldogulniuk. A résztvevők a Magyarországon elérhető támogatásokat, segélyt, gyest, családi pótlékot vehetik igénybe, jövedelmet pedig alkalmi- vagy közmunkából szerezhetnek, de ha szerencséjük van, akkor találhatnak vagy nyerhetnek is pénzt.

Értelemszerűen a megszerzett pénzt élelmiszerre, rezsire, iskoláztatásra, ruházkodásra kell költeni, és mindezt okosan beosztani. Ha valakinek nincs pénze, akkor a kisboltban vásárolhat hitelre, vagy az uzsorástól kérhet kölcsönt.

[su_quote]

Vagyis a játék teljes erejéből próbál a valóságra reflektálni: az nyer, akinek sikerül túlélnie a hónapot.

[/su_quote]

Diákszínház

Ez a társasjáték alapja, amit a pécsi Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet színészei színpadra fognak állítani. Budapesten Fábián Gábor rendezésében 2014-ben a Mentőcsónak és a Gyerekesély Egyesület közös produkciójában már műsorra tűzték. A rendező nemrég Pécsre érkezett, hogy áprilisban baranyai változatban is elkészíthessék a produkciót pécsi színészeivel karöltve, amelybe a nézőket is bevonják.

A néző is részese a cudar körülményeknek

Az előadás valójában egy interaktív társasjáték. Egy szőnyeg maga a játéktábla, a nézők pedig a családok szerepébe helyezkednek bele – 10-15 néző, 4 tagú családokat alkot. Az előadás kétféle jelenetből épül fel, az egyikben a színészek mutatnak be pillanatképeket a falu életéből, a másik, interaktív részben a nézők konkrét, eldöntendő kérdésekre válaszolva alakítják saját családjuk életét.

– Nem várjuk, hogy a néző új megoldásokkal álljon elő, vagy improvizáljon, minden esetben eldöntendő kérdéseket kap – avat be Tölgyfa Gergely, az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezetet művészeti vezetője. Elmondja, hogy a falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia a szolidaritás irányába forduljon.

pexels-photo-12971

A csapatok a hónap napjait jelző játéktáblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben – olykor a véletlen is befolyásoló tényezővé válik.

A bemutatót áprilisban a Pécsi Kulturális Központban láthatjuk, májusban pedig még több interaktív előadásban is részt vehetünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő