16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaÍgy előzhet meg egy szívinfarktust!

Így előzhet meg egy szívinfarktust!

Idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.

Ebben az évben a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik az eseményhez. A két Társaság együttműködésének fő oka, hogy az alsó végtagi verőérszűkület és a cukorbetegség együttese rendkívüli mértékben fokozza az alsó végtagi fekélyképződés, valamint az esetleges végtagvesztés, az amputáció veszélyét.

[su_note note_color=”#5adae3″]Az érszűkület Magyarországon hozzávetőlegesen 400.000 embert érint. Az ezzel összefüggő problémakör az elmúlt időszakban többször is reflektorfénybe került, többek között a kimutatottan magas magyarországi amputációs adatok okán.[/su_note]

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a tünetmentes kórformák, részben a hasonló tüneteket eredményező megbetegedések miatt. A keringészavar kimutatásának jelentősége nem csak az alsó végtagi panaszokkal kapcsolatos. Az érintett betegek szív,- és érrendszeri kockázata (szívinfarktus, agyi keringészavar, keringési betegségen alapuló halálozás) rendkívül magas, így az érszűkület diagnózisának felállítása jelentősen befolyásolja a komplex megelőző terápiás stratégia kidolgozását.

Az alsó végtagi érszűkület kockázata a cukorbetegségen túl kapcsolatban áll az életmóddal (dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás), valamint az örökletes tényezők szerepe is felmerül.

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a cukorbetegek alsó végtagi panaszainak felismerésére, mivel az alsóvégtagi amputációk felét cukorbetegekben végzik. Az életmódváltás, a lábak ellenőrzése és a megfelelő időben elkezdett terápia jelentősen csökkentheti az alsóvégtagi amputáció kockázatát.

A szervezők 2017. március 16-án 11 és 17 óra között, 6 helyszínen, köztük Pécsen is, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket. Idén külön figyelem irányul a cukorbetegekre, akik diabétesz tanácsadáson is részt vehetnek az eseményen.

Az ingyenes szűrővizsgálatok helyszíne:

PTE – Janus Pannonius Klinikai Tömb,  Ifjúság útja 13.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő