15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút NőHivatalos: hosszú hajra buknak a férfiak!

Hivatalos: hosszú hajra buknak a férfiak!

A hölgyek a hajuk karbantartásával rengeteg időt töltenek, folyamatosan csekkolják, hogy hogyan áll, mikor kell mosni, fonni, tupírozni, copfba fogni, zselézni, kontyolni és így tovább. Jól tesszük, hiszen a kutatások szerint az egészségünkről, igényességünkről, ápoltságunkról és személyiségünkről is komplex képet ad környezetünknek. Az már csak hab a tortán, hogy minél hosszabb, annál szexibb – a kutatók szerint. Utánajártunk.

A hajunk egyrészt biológiailag meghatározott, hiszen a haj érzékeny a szervezet egészségi, hormonális változására és jól mutatja tulajdonosa egészségességét, másrészt a hajviselet alkalmas az ápoltságunk megítélésére is, árulkodik viselője társadalmi státuszról, vagyoni helyzetéről, ízléséről és saját magához fűződő viszonyáról is. Magyarán borzasztóan fontos, hogy foglalkozzunk hajzatunkkal, férfiként és nőként is egyaránt, hiszen rengeteg információt közlünk vele magunkról a külvilágnak. Nem véletlen, hogy a kutatások szerint nagyban növeli a nők vonzerejét a hosszabb haj.

– Eddig minden ismert vizsgálat arra jutott, hogy a nők vonzereje nagyobb, ha hosszabb a hajuk. Ez talán nem meglepő, hiszen a legtöbb ismert  – modern és törzsi kultúrában a nők hosszú hajjal jelennek meg a képi ábrázolásokon. Gondoljunk csak saját zsidó-keresztény, valamint antik görög és római gyökerekkel rendelkező nyugati civilizációnkra! A mitikus női alakok mind-mind hosszú hajjal jelennek meg – mondja dr. Meskó Norbert, a PTE Általános- és Evolúciós Pszichológia Tanszék egyetemi docense.

Többek között a pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoportban is vizsgálták, hogy a hosszú hajviselet miként hat a női vonzerőre. Azt találták, hogy az arc vonzerejét is nagyban növeli annak köszönhetően, hogy a kibontott hajviselet az egészségességet közvetíti, vagyis ezáltal az illető egészségesebbnek tűnik.

– Csak azok az emberek „engedhetik meg maguknak” ezt a jelzést, akik jó genetikai minőséggel rendelkeznek – mondja a pszichológus. Hozzáteszi, hogy a hajzat karbantartása továbbá jelentős időt, pénzt és gondoskodást is igényel, ezért úgyszólván őszinte jelzés arról, hogy milyenek vagyunk.

Egy amerikai kutatás során az is kiderült, hogy a hajhossz fordítottan függ össze az életkorral és a rövidtávú párkapcsolatok iránti érdeklődéssel, azaz a fiatalabb nők hosszabb hajat viseltek és nyitottabbak voltak az alkalmi viszonyok iránt, mint idősebb társaik.

Na de mi a helyzet a férfiakkal?

A férfiak hajviseletének törvényszerűségeire jóval kevesebb vizsgálat áll rendelkezésre, a pécsi kutatócsoport megállapítása szerint a férfiaknál a hosszabb haj kifejezetten csökkentette a férfiak arcának vonzerejét, függetlenül attól, hogy nőiesebb, vagy férfiasabb arcú férfiről volt szó. Ebben persze szerepe lehet annak is, hogy a mi kultúránkban a rövid hajat egyezményesen férfiasnak tartjuk.

A rövid hajú nők és a copfos férfiak lázadók?

Mindig voltak olyan szubkultúrák vagy divathullámok, amelyek éppen másságukkal, az általánostól eltérő megjelenésükkel akarták kihangsúlyozni saját identitásukat. Ilyen szempontból az 1960-as éveket jellemző hippi korszak férfijait, hosszúra növesztett hajukkal a többségi társadalom értékeivel szembe helyezkedő, lázadó magatartást jellemezte. Meskó Norbert szerint a szabadon megválasztott hajviseletek a függetlenséget és az önállóságot akarják hangsúlyozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő