8 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapKékhírekNe izguljon, nem az ön autóját körözik!

Ne izguljon, nem az ön autóját körözik!

Ne biztos, hogy aggódnia kell, ha közúti ellenőrzéskor az derül ki, körözik az autóját. Ugyanis a nemzetközi rendszerben kódolva van a hiba: belga, finn, görög, grúz, lengyel, litván, máltai vagy svéd autót is körözhetnek magyar helyett.

Olvasónk jelezte a problémát, miután Szigetvár felé tartva a közúti ellenőrzésen közölték vele, hogy nem mehet sehova, mert az autója lopott.

– Szívinfarktus kerülgetett, hiába mutogattam a nemrég vásárolt autóm papírjait, nem hittek nekem. Dühös és csalódott voltam, hogy ma már a kereskedőkben sem bízhat az ember. Majdnem fél óra telt el, amikor kiderült, hogy egy svéd autót köröznek, amelynek pont ugyanaz a rendszáma, mint az én autómnak – mondta az a férfi, aki név nélkül nyilatkozott lapunknak.

A probléma leginkább azokat a rendszámokat érinti, ahol a karakterhasználat megegyezik a magyarral, vagyis a svéd, a finn, a grúz, a litván, a máltai és a ciprusi rendszámokat, de előfordul a magyarral megegyező rendszám Belgiumban is. A rendszer nem pontosan keres, ezért a töredékkaraktereknél is jelez: így például a lengyel és a görög rendszámok esetében, ahol három betűből és négy számjegyből áll a rendszám.

A járőrnek csak arra van lehetősége, hogy a rendszámot ellenőrizze, az országazonosítót már nincs hova beírni, ezért jelez a magyar rendszámra is a rendszer.

A probléma leginkább azokat a közúti ellenőrzéseket érinti, ahol a gyengébb adatátvitel miatt lassú az ellenőrzés. A határátkelőkön is jelez a rendszer, de ott néhány perc alatt tisztázódik a helyzet, ráadásul nem sokkolják az autóst a körözéssel.

– A rendőr a közúti gépjármű-ellenőrzés során a rendőrségi törvény alapján jár el. Ennek megfelelően a közúti ellenőrzés folyamán a meghatározott adatbázisok használatával győződik meg a gépjármű adatainak valódiságáról. A hatóság az autóra, annak tulajdonosára, üzembentartójára is rákereshet az Európai Unió nyilvántartásaiban. Az intézkedés alatt a rendőr törekszik arra, hogy az a lehető legkevesebb időt vegye igénybe, és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az intézkedés alá vont személy számára – közölte lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság.

Évekkel ezelőtt hasonló probléma jelentkezett az autóátírások esetében az okmányirodákban, mert sok autót lopottként jelzett a rendszer, akkor a hibát gyorsan kijavították.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő