Hat hét alatt jutnak a mennybe a baranyai beások

Hirdetés

Mi kell ahhoz, hogy egy baranyai beás cigány lelke a mennyországba jusson? Nos, a helyi beások megannyi érdekes babonája szerint igencsak sok minden!

Az ország legnépesebb kisebbségének, a cigányságnak a hiedelemvilága rendkívül szerteágazó, rengeteg babonát ismernek, melyekben a mai napig hisznek is, a hagyományoktól nem térnek el. Az alábbiakban a baranyai beás cigányok ilyen érdekes, rejtélyesnek is mondható, halállal kapcsolatos babonáiból szemezgettünk, melyben segítségünkre volt a pécsi székhelyű – a méltán népszerű Kóstoldát elindítóSzínes Gyöngyök Egyesület egyik kitűnő gyűjtése.

Utolsó percig a haldoklóval vannak

Ha egy beás cigány haldoklik, családtagjai a lehető legtöbb időt akarják vele tölteni a kórházban is. Ha kórházban járunk, és egy beteg cigány ágya körül sokan ülnek és állnak, az azért van, hogy a fájdalmát enyhíteni tudják, egyenként és együtt is, közös erejükkel – úgy hiszik – el tudják szívni a betegséget.

Nagy tiszteletben tarják halottaikat

Világítanak a halottnak

Ha meghal egy családtag, hozzátartozói harcolnak azért, hogy testét hazavihessék, a szokás ugyanis az, hogy a búcsú a család házában történik meg. Ahogy a halott hazakerül, gyertyát gyújtanak neki, a gyertya fénye ad világosságot a halott szellemének a mennyországig. A gyertya a temetés napjáig ég. A virrasztás a beásoknál sincs nagyban másként, mint másoknál: a halottra emlékeznek, róla mesélnek történeteket. Az éjszakai virrasztás régen viszont jóval tovább tartott, mint ma, hiszen manapság sokan nem tehetik meg, hogy napokat-heteket ezzel töltsenek. A virrasztás ma már csak a halál estéjére és a temetés előtti éjszakára korlátozódik. Szokás a halott emlékére inni is, ez a beásoknál a következőképp fest: az első korty szeszt kiöntik a földre, a halottnak.

Kedvenc ruhájában temetik a halottat

A baranyai cigányok a halottaikat – legyen az nő vagy férfi – kedvenc ruhájában temetik el. A férfiak koporsójába pénz és pálinka is kerül, valamint kalapjuk, pipájuk, és egyéb szeretett holmijaik, melyek a mennyben is hasznára válhatnak. A nőket pedig ennek szellemében például ékszereikkel temetik el. A halottak mellé rakják továbbá a fényhozó, temetésükig égetett gyertyák csonkjait is.

Nem mindennapi temetkezési szokásokat tartanak

Hat hét kell a mennyországhoz

Régen a temetés után a hazatérő gyászoló családot az udvaron megrakott tűz várta, mellette egy lavórban tiszta víz volt. A gyászolók egy még égő üszkös fadarabot a hátuk mögé dobtak, majd kezet mostak a lavórban. A kézmosás – mai napig élő – szokása azt szimbolizálta, hogy a gyászolók végleg elbúcsúztak a halottól. Ezután következik a halotti tor, melyen a halott kedvenc ételei kerülnek az asztalra, amin egyébként a halottnak is megterítenek, de tányérját lefedik, helye üresen marad. Ahogy az italból, az ételből is jut a halott emlékének, és azért, hogy ne éhezzen a mennyekig vezető úton, az étel utolsó falatjait mindenki otthagyja neki a tányéron.

Együtt segítenek a halottnak

Kellhet is az elemózsia a halottnak, hiszen a beás babona szerint hat hét kell ahhoz, hogy a halott lelke megérkezzen a mennyországba. A hat hét letelte, a halott békére lelése után látogatják meg a hozzátartozók először a sírját, melyet egy újabb halotti tor követ.

 

Forrás: harmonet.hu, fotó: sulinet.hu

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét