Hirdetés

Nem volt gombamérgezés 2017-ben Baranyában, legalábbis senki nem ment mérgezési tünetekkel orvoshoz Baranyában. A gyűjtők összesen három gyilkos galócát vittek vizsgálatra a pécsi vásárcsarnokba. Akkora volt a szárazság, hogy ehető gomba sem nagyon nőtt.

Az elmúlt 10 évben nem volt akkora szárazság a megyében, mint tavaly, ezért nem is volt nagyon mit gyűjteni a gombaszedőknek.

– Tavaszi gomba alig volt a Mecsekben a szárazság miatt, csak néhány faj jelent meg mindössze két hétre. Aki gombát akart gyűjteni, annak az ormánsági erdőkig és a Dráva árteréig kellet mennie – mondta lapunknak Orbán Imre gombaszakértő, aki szerint egyre jobb minőségű gombákkal lehet találkozni a pécsi vásárcsarnokban.

Szegfűgomba

Néhány éve szigorították a gyűjtési engedélyek kiadását és az ellenőrzést, most már nem engedik árulni a nagyon apró és kukacos gombákat. A szárazság miatt mérges gombák sem nőttek, ezért senki sem került kórházba.

Gyilkos galócák családi gyűjtésből a vásárcsarnok gombaellenőreinél

– 2017-ben Baranyában nem volt gombamérgezés. Ennek egyik oka a tavaszi és nyári száraz időjárás lehet, hiszen ez kedvezőtlenül hat a gombatermésre. A korábbi években rosszabb volt a statisztika, 2012–2016 között 36 gombamérgezéses eset fordult elő a megyében, ezek során 79-en betegedtek meg, és szinte mindegyikük kórházba került.

Gombaárusok a pécsi vásárcsarnok emeletén

Baranyában halálos mérgezés 2012-ben volt utoljára, akkor egy háromtagú család egyik tagját már nem lehetett megmenteni, belehalt a gyilkos galóca elfogyasztásába.

Egyébként a mérgezéseket okozó gombák mindig saját szedésből származnak, egyik esetben sem mutatták meg azokat gombaszakértőnek – közölte kérdésünkre a Baranya Megyei Kormányhivatal, az ÁNTSZ közegészségügyi felügyelőségének adatai alapján.

A kormányhivatal szerint a leggyakrabban megbetegedést okozó gombafajok a világító tölcsérgomba, a karbolszagú csiperke, a nagy döggomba és a gyűrűs tuskógomba.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét