Hirdetés

Február elején kezdetét veszi a malacozás a Mecsekben is, vagyis a vaddisznók ellési ideje. Ebben az időszakban csodás látványt nyújthatnak az erdőben kószáló csíkos kismalacok, de nem szabad megfogni őket, sőt veszélyes is.

A vaddisznók párzási időszaka októbertől nagyjából januárig tart, majd a közel két hónapos vemhesség után akár hat kismalacot is világra hozhat a vaddisznó koca. A malacozás így a Mecsekben februárban kezdődik, és egészen májusig tarthat. Az akár kétszáz kilós vaddisznószülőknek akár hat, tényleg aranyos, csíkos mintázatú utóda is világra jöhet, amik a képek alapján valóban simogatni valóak, ám a közelükbe menni rendkívül veszélyes!

Cuki, de semmiképpen ne fogjuk meg!

Pongrácz Viktor, a Hosszúcser Vadászegylet vadászmestere elmondja, hogy gyakorlatilag mostantól bármikor találkozhatunk a Mecsekben malacokkal, de semmiképpen se próbáljunk meg közel menni hozzájuk, ne fogjuk meg és ne simogassuk őket. Még akkor se közelítsük meg a malacot, ha látszólag egyedül van.

– Általában a malacok együtt vannak, de ha belebotlunk egy egyedül kószáló egyedbe, akkor se gondoljuk, hogy elhagyta az anyja. Meg fogják találni egymást rövid időn belül – mondja Pongrácz Viktor.

Ahogy minden vadon élő állat, a vaddisznó is védi a szaporulatát – sokszor minden áron. Mindezt úgy teszi, hogy ha veszélyben érzi kicsinyeit, akkor előbb elkezd morogni, csattogtatja a fogait és elindul az ember felé, így próbálja védelmezni a kicsiket. Hagyján, hogy a koca veszélyesen lép fel, a malacoknak sem fog tetszeni, ha megfogjuk, felemeljük őket: magas, visító hangon fogják felhívni távol lévő anyjuk figyelmét arra, hogy veszélyben érzik magukat.

Hogy kerüljük el a veszélyt?

Pongrácz Viktor szerint a vaddisznók szürkülettől pirkadatig mozognak az erdőben táplálékot keresve, nappal – ha csak valami fel nem zavarja őket – egy helyben vannak. Ahogy a legtöbb vadon élő állat, a vaddisznók is félnek az embertől, ezért az erdőben való mozgásuk során próbálják megtalálni az embertől legtávolabbi pontokat – ezek általában a sűrű bozótosok.

Sikeresen elkerülhetjük a vaddisznókkal a veszélyes találkozást úgy, hogy nem megyünk februártól májusig az erdőbe szürkülettől pirkadatig, illetve messze elkerüljük az erdő sűrűbb részeit. Ezzel a vadászok munkáját is segítjük, illetve biztosan zavartalan lesz az erdőjárásunk.

[su_note note_color=”#04d357″]

Az ügyben elküldtük megkeresésünket a [email protected] címre a helyi sajtóröfferensnek, de cikkünk megjelenéséig hozzá se röffentek a témához. [/su_note]

A kismalacok egyébként így harcolnak egymással:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=ND58BTbNsHM”]

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét