Hirdetés

A pécsi közgyűlés elfogadta azt a programot, amely alapján megújul a Felsőmalom utcai Tímárház, ahol a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztálya működik. Az épület nemcsak műszakilag korszerűsödik, új élményelemek is várják majd a látogatókat.

Tavaly év végén ítéltek meg támogatást arra a pécsi pályázatra, amely a Felsőmalom utcai, Tímárházként is ismert műemlék épület rekonstrukcióját célozta. A pécsi közgyűlés is elfogadta a programot, így a közeljövőben 60 millió forintos beruházás indulhat az épületben.

A Tímárházként is ismert ingatlan 1786-ban épült, és nevéhez méltóan valóban a bőrkészítők székhelye volt, a tetején még szárítópadlást is létrehoztak egykor. Az épületet utoljára az 1980-as években Dévényi Sándor tervei alapján újították fel. Azóta a padláson található foglalkoztató kivételével érdemi felújítás nem történt, ami látszik is rajta: mint a közgyűlési előterjesztésből is kiderült, a kiállítóterek fűtetlenek, a ház állaga rohamosan romlik.

Sokan nem is tudják, milyen szép belső udvara van

A mostani programban mód nyílik a földszinti épületrész nyílászáróinak cseréjére, önálló kazánról működő fűtés kialakítására, a villamoshálózat cseréjére és számos egyéb modernizációra, többek között akadálymentes, a kor követelményeinek megfelelő mosdó is épül.

De a beruházás nem csak műszaki felújítást jelent. Létrehoznak egy élményteret, ahol a legkorszerűbb infokommunikációs technikával, a kiterjesztett valóság módszerével ismerhetik meg a látogatók a ház eredeti funkcióját, azaz a tímárok munkáját. Ehhez különböző számítógépeket, érintőképernyős konzolokat, interaktív térképeket is beszereznek. Emellett létrehoznak egy műhelyt és egy konyhát, ahol kézműves és gasztronómiai foglalkozásokat is lehet majd tartani.

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét