Múlt századi képeslapok elevenednek meg Isztambulról

Hirdetés

Egyedülálló fotókiállítás nyílt pénteken a Cella Septichorában. A Bécsből érkezett tárlat a múlt századi Isztambult mutatja be nem is akárhogyan: három dimenzióban! A kiállításon látható képeslapokon egy 3D-szemüveg segítségével elevenedik meg a varázslatos metropolisz a látogatók előtt.

Két földrész határán, Isztambul múltja 3D-ben címmel nyílt kiállítás pénteken Pécsett. A fotókiállítás az 1898-1913 közötti Isztambult mutatja be századfordulós képeslapokon keresztül. A felvételek betekintést nyújtanak a metropolisz varázslatos múltjába egy modern technológia segítségével: egy piros-kék szemüvegen keresztül ugyanis térhatásúvá válnak a tárlat képei. Ezek a különleges fotográfiák valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből állnak, melyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel sztereo-fényképezőgép segítségével.

A pénteken nyílt kiállítás német és amerikai cégek Isztambulról készített sorozatából, valamint egy privát fényképező nem közlésre szánt, szabadabb témaválasztású sztereofelvételeiből válogat.

A kiállításon szereplő képek nagy része Felvinczi Sándor gyűjteményéből származik, és a Yunus Emre Intézet jóvoltából kerülhettek a pécsi Cella Septichorába. A kiállításon a látogatók továbbá megismerkedhetnek egy sztereo-fényképezőgéppel, amivel ugyancsak megtekinthetik a tárlat felvételeit.

– Rendkívül egyedi és különleges képanyag került most Pécsre. Nem csak azért, mert Isztambul egy figyelemreméltó város, hiszen két kontinens határán fekszik, hanem azért is, mert Isztambul Beyoglu kerületével Pécs közel fél éve kulturális együttműködési megállapodást kötött – emelte ki Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón, majd hozzátette, hogy az isztambuli városképeket bemutató tárlat újabb kapocs Pécs és az elképesztően gazdag kulturális hagyományokkal bíró metropolisz között.

Yakub Gul, a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ igazgatója a tárlat megnyitó eseményén elmondta, hogy példaértékűen erős a kulturális kapocs Pécs és Isztambul között, a magyar kultúra bemutatására legalább annyi figyelmet fordít a török város, mint fordítva.

Ahmet Akif Oktay nagykövet hozzátette a pénteki megnyitón, hogy Pécsnek a kulturális kapcsolatokon túl értékes emberi kapcsolatai is vannak Isztambullal.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét