Hirdetés

Magyarországon először egy olyan dologba vágott bele egy baranyai fiatal, amiben sokan nem látnak fantáziát. Ő viszont meglátta, megvalósította, és biztosak lehetünk benne, hogy folytatja is azt.

Bedekovics Ákos Pécsen nőtt fel és tanult, a Pécsi Tudományegyetem televízió- és műsorgyártó szakán. Már akkor is rajongott a sorozatokért, képregényekért, és ez a szenvedélye a mai napig él. Ezért is döntött úgy, hogy belevág egy olyan dologba, amibe eddig Magyarországon még senki: kiadta a Vissza a jövőbe című képregény első kötetét magyarul.

– Miért pont ezt a kötetet választottad?

– Azért a Vissza a jövőbe lett az első, mert a trilógián nőttem fel, és eszméletlenül imádom Marty McFly karakterét, no meg Doki stílusát. Kettejük barátsága mindig is a kedvenceim között volt, és hogy legalább ily módon részesévé válhattam a történetüknek, az nagyon felemelő érzés.

– Nagyon sokan szeretik ezt a képregényt, de mégsem adták még ki. Honnan jött az ötlet, hogy te leszel az első, aki Magyarországra hozza ezt a kötetet?

– Sok képregényt olvasok, és a legtöbbjükről tudom, hogy sosem jelenne meg magyarul, mert nem feltétlenül tartoznak a mainstream alkotások közé. Viszont szerintem mind látványvilágra, mind karakterekre kiemelkedő darabok, amiket vétek nem ismerni, és az olvasóknak fogalmuk sincs, milyen remek történetekről maradnak le amiatt, hogy Magyarországon  – szinte – csak szuperhős uralom van. Nincs bajom velük sem, hiszen én is rengeteget olvasok, és lelkesedem irántuk, de rajtuk kívül is van élet. Sőt, egy egész új világ tárul fel, amikor mást is bevállal az érdeklődő olvasó. Az eredeti sorozatot 2015-ben kezdték kiadni Amerikában. Jelenleg öt kötet jelent meg a főszálból, és három mellékág, eddig pedig magyar példányhoz nem lehetett hozzájutni. Eddig.

– Mesélj egy kicsit az előkészületekről! Hogyan álltál neki a munkálatoknak?

– Elkészíteni sokkal tovább tartott, mint terveztem. Miután lefutottuk a tárgyalási köröket a jogokról, megkezdődött a fordítás szakasza, ami relatíve gyorsan megtörtént, mivel Tóth Mátyás szinkrondramaturg elég tapasztalt ezen a téren. Nélküle valószínűleg a könyv fele ennyire se lehetne élvezhető. Régi vágyam volt, hogy Benes Attilával dolgozhassak, aki a betűkért és a logóért felelt. Hihetetlenül elfoglalt szakmai zseni, aki szinte minden magyar képregényen dolgozik. Szinte csodával ért fel, hogy akkor be tudott zsúfolni a menetrendjébe.

– Összeszedtél magad mellé egy kis csapatot, majd indulhatott a munka…

– Amikor ők elkészültek, minden anyag a műszaki szerkesztőhöz került, akivel közösen megteremtettük a könyv belső világát, és létrehoztuk a galériát. Az egész folyamat kevesebb, mint két hónap alatt lezajlott, majd utána nagyjából 3-4 hetet töltött a nyomdában. Kifejezetten pécsi nyomdát szerettem volna, és hála az égnek, találtam egy olyat, ahol törődtek a kiadvánnyal, törekedtek arra, hogy minden rendben legyen. Összerakni egy ekkora volumenű kötetet nagyjából három hónap munkájába telt. Érzésem szerint mindenki igyekezett maximumot nyújtani, és remek munkát végeztek.

– És már kézben is tarthatjuk az első képregényedet. Hogyan juthatunk hozzá, és hogyan tovább ezután?

– Egy biztos: folytatni fogjuk a Vissza a jövőbe könyveket, hiszen az igazi sorozat csak a második kötettel kezdődik. A könyveket közvetlenül tőlem lehet megrendelni a [email protected] e-mail címről.

– Nem mindennapi dologba kezdtél bele, ráadásul nem kis munka, elhatározottság kell ehhez. Mi a célod a képregények kiadásával?

– Szeretnék egy kis színt vinni a jelenlegi felhozatalba és szeretnék kinevelni egy olyan új generációt, amelyik lelkesedik a műfaj iránt, mert sok szempontból talán ez a legjobb történetmesélési médium. Ez vezetett el oda, hogy belevágjak a képregénykiadásba.

– Említetted, hogy a képregény csak a szenvedélyed. Mit csinálsz akkor, amikor éppen nem képregények kiadásával foglalkozol?

– Jelenleg még Angliában dolgozok egy világklasszis koncertcsarnokban, illetve a Royal Opera House-ban. Emellett a Magyarszinkron.hu-n van egy rovatom, ahol az utóbbi időben leginkább csak podcastek készítésére volt időm. Viszont jelenleg két műsorom is fut, a BNV már hét éve, illetve a 9. Kalandor, mely most tavasszal indult és képregényekkel foglalkozik.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét