12 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
Kezdőlapne pipáld kiMától büntetik a pesti megállókban cigizőket

Mától büntetik a pesti megállókban cigizőket

Mától már akár több tízezer forintos bírságra számíthatnak azok, akik a BKV-megállóiban dohányoznak. Nem lehet majd rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

Korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltották meg a fővárosi képviselők a dohányzást. Az első napokban a közterület-felügyelők először szóban figyelmeztetik a tiltott helyen dohányzókat, ám ha nem hagyják el a területet, vagy nem nyomják el a csikket, akkor helyszíni bírságként akár 30 ezer forintot kell fizetniük. Szabálysértési eljárás keretében pedig a hatóság akár 50 ezer forintra is büntetheti a tiltott helyen dohányzókat.

A szabály értelmében tilos dohányozni a megállók korláttal elválasztott részein, az érintett járdaszigeteken. A megállót jelző táblától számított, járműfajtánként eltérő nagyságú területen ugyancsak nem szabad dohányozni. Autóbusz és troli esetében csuklós járműveknél 2 méter széles és 18 méter hosszú ez a terület, egyéb járműveknél 2 méter széles és 12 méter hosszú, kettős megállóban pedig 2 méter széles és 36 méter hosszú. A villamosmegállóknál 2 méter széles és 55 méter hosszú a meghatározott zóna, a HÉV-nél pedig 2 méter széles és 120 méter hosszú. Megtiltották a dohányzást az utasvárókban is.

Tavaly júniustól a 72 fővárosi aluljáróban sem szabad rágyújtani. A közterület-felügyelők a szabály betartását térfigyelő, valamint a ruhájukra erősített minikamerákkal is ellenőrzik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő