15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapZöldZónaPécsi biciklisHagyd otthon az autód, inkább pattanj biciklire vagy sétálj egyet!

Hagyd otthon az autód, inkább pattanj biciklire vagy sétálj egyet!

Gondoltál már rá, hogy reggel munkába menet ne az autódba ülj be, hanem inkább pattanj fel a biciklidre vagy sétálj? Azzal bizonyára nem árulunk el nagy titkot, hogy magadnak és környezetednek is jót tehetsz ezzel az apró, akár naponta meghozható döntéssel. Hogy ebben segítsünk, íme néhány tipp. (x)

A kerékpározás oldja a stresszt!

A fizikai aktivitás elősegíti az endorfinok termelődését, amelyek agyunkban a jókedvért felelősek. Munkába járó eszközként a bicikli emiatt sokak számára segítséget jelenthet a reggeli stressz elkerülésében, illetve a munkanap végén a feszültség levezetésében. Mivel a kerékpározás magunk és környezetünk biztonsága érdekében odafigyelést igényel, kikapcsol, eltereli a gondolatainkat is.

Gyors közlekedés és egészség, kettő az egyben

A legfontosabb egészségügyi vonatkozás ezzel a sportformával kapcsolatban, hogy megedzi a szív- és vérkeringési rendszert. Emiatt a rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget, a fizikai teljesítőképességet, kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát és ezáltal még fogyáshoz is vezet. Szóval nem elég, hogy gyorsan juthatunk el bárhová a városon belül, de még az egészségünkért is teszünk.

Hideg van? Nem kifogás!

Nem titok, hogy a megbetegedésekkel, fertőzésekkel, vírusokkal szemben főként az erős immunrendszer nyújthat védelmet a szervezet számára. A rendszeres sportolással – mint például a biciklizés és a gyaloglás – erősíthető a szervezet ellenálló képessége. Vagyis öltözzünk több rétegűen és máris folytatódhat a bicajozás, a séta télen-nyáron!

Nézz körül alaposan!

Talán a legjobb dolog a gyalogos és biciklis közlekedésben, hogy van idő és lehetőség körülnézni. Pécsett az utcák igazi kincseket rejtegetnek, akár az épületek bújtatott részleteit, az üzletek kirakatait, vagy az autós forgalomtól elzárt sétálóutcák és közterületek szobrait és díszeit vesszük például. Ráadásul így sokkal több esélyünk van rá, hogy egy rég nem látott ismerősbe botlunk, akivel van módunk néhány percet beszélgetni, ami a piros lámpánál nem adatik meg.

A cikk a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00006 „Pécs Megyei Jogú Város Fenntartható Városi Mobilitási Tervének elkészítése” projekthez kapcsolódó szemléletformáló kampány része.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő