24 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátFelhívás keringőre a pécsi zoo akváriumai előtt!

Felhívás keringőre a pécsi zoo akváriumai előtt!

Egyedülálló kezdeményezésbe fogott tavaly februárban a Pécsi Állatkert a Pannon Filharmonikusokkal az Akváriumi Keringő című családi programsorozat elindításával. Varga Ágnes hegedűművész, az állatkerti program állandó közreműködője mesélt lapunknak a rendezvényekről, melyek célja, hogy a részt vevő gyerekek és szüleik együtt relaxálhassanak, és a látogatási idő után zavartalanul szemlélhessék az akváriumok lakóit, fülbemászó dallamokat hallgatva.

A Pécsi Állatkert vezetését az utóbbi évek kutatási eredményei inspirálták az Akváriumi Keringők megszervezésére, amik azt mutatják, hogy a klasszikus zene hallgatása jótékonyan, nyugtatóan hat a csecsemőkre. Az állatkerti tapasztalatok azt is alátámasztják, hogy az akváriumok látványa szintén megnyugtatja a babákat, sőt, a nagyobbacska gyerekeket és szüleiket is. Ezért úgy gondolták, a látvány és a hang együttes ereje még inkább jó hatással van a kicsik és nagyok lelkére, ezért keresték meg a Pannon Filharmonikusokat az együttműködés céljából.

– Tavaly februárban indult a program, így egy évre visszatekintve mondhatjuk, hogy nagyon népszerű a pécsi szülők körében. Voltak, akik rendszeresen jártak, mások csak egy-egy alkalommal jöttek el, a visszajelzések viszont minden esetben nagyon pozitívak voltak – mondta lapunknak Varga Ágnes, aki zeneterapeutaként az Akváriumi Keringőkön részt vevő gyerekek és szülők minden reakcióját figyeli, ezek szerint alakítva a repertoárt is.

A művésznő rengeteget készül egy-egy terápiás foglalkozásra, mindemellett nagy rutinnal is rendelkezik, hiszen már több mint 20 éve foglalkozik tanítással, gyermekekkel. Így nem okoz problémát az sem, ha a gyerekek aktuális hangulata miatt módosítani kell az „órarenden”.

Varga Ágnes hegedűművész, hegedűtanár, zeneterapeuta 

Nem csak komolyzenei műveket vonultat fel a művésznő Lemel Ágnes kolléganője és vendégművészek közreműködésével, hanem könnyedebb zenék és rajzfilmslágerek is megszólalnak, sőt dalokat is tanulnak közösen a résztvevők.

A keringőkre a szülők és a babák még táncolnak is sokszor, a kicsik nagyokat kacagnak vagy éppen annyira megnyugtatják őket a dallamok, hogy anyukájuk mellkasára hajtják fejüket és nagyot szunyókálnak.

– Tavaly rengeteg Vivaldi-művet dolgoztunk fel, de magáról a barokk korról is sokat beszélgettünk, a szülők is nagyon érdeklődőek. Sőt, remek önismereti tréning is a felnőttek számára az, hogy megfigyelik saját érzéseiket, miközben hallgatják a zenét. Nagyon jó kapcsolatok alakultak ki a szülőkkel – így Varga Ágnes.

Telt ház volt az első keringőn

Az Akváriumi Keringőre 0-1 év közötti gyermekeket és kísérőiket, valamint egyéni érdeklődőket is várnak. A gyermekeknek a rendezvény idejére My Baby Hug babahordozó kölcsönözhető. Havi egy alkalommal tervezik a program megrendezését, a pontos dátumokat közlik az állatkert és a Pannon Filharmonikusok honlapján.

A programon való részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció, de egyszerre maximum 30 főt tudnak fogadni. A részvételi díj gyermekenként 1000 forint, a kísérők számára (egy gyermekkel maximum 2 kísérő jöhet be) 500 forint.

Jegyek vásárolhatók a Kodály Központban, a jegymester.hu honlapon, és természetesen a helyszínen, a Pécsi Állatkertben a rendezvények napján 15.50-ig.

[su_box title=”Névjegy” style=”soft” box_color=”#4e3bae” radius=”2″]Varga Ágnes több mint 20 éve van a zenei pályán. Hegedűtanári és hegedűművész diplomával rendelkezik, így zeneiskolában hegedűtanárnőként dolgozik, emellett óvodában zeneovis foglalkozást tart, a Pannon Filharmonikusok hegedűművésze és egyéni felkéréseknek is eleget tesz. Hegedűszóló, vonósnégyes, hegedűnégyes, hegedűduó formációkban lép fel. Nemrégiben zeneterapeuta diplomát szerzett, így jutott az Akváriumi Keringő szervezői székébe, sőt zeneovis foglalkozásokat is tart.[/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő