23 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátCuki videó! Tollasokkal „fegyverkezett fel" egy pécsi kertészet

Cuki videó! Tollasokkal „fegyverkezett fel” egy pécsi kertészet

Indiai futókacsákkal fegyverkezett fel egy pécsi kertészet, ahol így védekeznek a spanyolcsigák ellen. A különleges őrző-védők beváltak, sőt pár év alatt már szaporodtak is a nagyárpádi környezetben, emellett pedig a két lábon járó „állati fegyverek” még a vevőket is megmosolyogtatják.

Nagy munkában vannak ezek a kedves kis futókacsák a Pécs melletti nagyárpádi kertészetben. Az alig egy kilós szárnyas éberen figyeli a növények körüli, árnyékos területet, és ha kell, lecsap a spanyolcsigákra. Persze vannak olyan területek, amiket nem tudnak megközelíteni, így ezeken a helyeken elvétve van azért egy-két csigarágta levél.

Állandó mozgásban vannak ezek a cuki kacsák. Olykor párban keresik az „áldozatokat”

A kétlábú totyogók annyira hatásosak, hogy ebben a kertészetben vegyszert sem kell bevetni. Péntek Tamás tulajdonos szerint a rendkívül kártevő csúszómászók ellen szinte semmilyen más ellenszer nem alkalmazható hatékonyan. Hiszen a vegyszer a növényekre káros, ha pedig nem védekeznek a csigák ellen, akkor a növények tűnnek el – mondja. A kertészet tulajdonosa hozzáteszi, azért sok vadkacsa is berepül hozzájuk, akiknek viszont azért nem örülnek, mert ők már a növényeket is lerágják, míg a futó társaik nem bántják azokat.

Tartásuk elég körülményes, de már egyre több helyen előfordulnak, mint „csigairtók”

– A futókacskák kicsit nyúlánkabbak, és nem tudnak repülni, valamint nagyon fontos különbség, hogy ezek a tollasok nem rágcsálják meg a növényeket. Kifejezetten a csigákra mennek és azok petéire – teszi hozzá Péntek Tamás.

A spanyolcsigák főként az olyan növényeket támadják, melyek árnyékban és nedves környezetben élnek – mondja Párer Szabolcs kertészmérnök.

Pingvinkacsáknak is hívják őket

A futkározó tollasok olyan könnyűek, hogy még a virágot sem tudják eltaposni. A kacsák egyetlen hátránya, hogy tartásukhoz nagy terület szükséges, hiszen szinte egész nap rohangálnak a betevőért, sőt a sok csiga leöblítéséhez és a zsíros falatok leúszásához még tavat és patakot is igényelnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő