Hirdetés

Ismét hódító útjukra indultak a leggyűlöltebb vérszívók, a szúnyogok. Néhol már-már elviselhetetlen mennyiségben vannak jelen. A veszélyesebb fajok miatt viszont nem kell aggódni. Igaz, hogy a koreai szúnyog már hivatalosan is megtelepedett, vírust nem terjeszt magával. A veszélyesebb tigrisszúnyog populációját pedig Pécshez legközelebb eddig Barcsnál vették észre.

A minivámpírok gondoskodnak arról, hogy ne teljenek zavartalanul a nyáresték. Annak ellenére, hogy egy meglehetősen hűvös telet hagytunk magunk mögött, jogos volt a reménykedés, hogy talán nem teleltek át a szúnyogok a fagyban. Ám ezt az elmúlt hetek tapasztalatai markánsan eloszlatták, újra invázió van Pécsen, felzúgtak a repülőgépek, indul a légicsapás kémiai formája a vérszívók ellen.

Sok minden függ az időjárástól

Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai Kutatóintézetének virológusa elmondta, mindez csak tűzoltó jellegű intézkedés, ugyanakkor nincs más lehetőségünk. Mindennap persze nem lehet kémiai vegyszerekkel irtani – bármilyen ártalmatlanok is az emberekre, egyes madárfajok például megérezhetik. Beleszólásuk viszont kutatóként nincsen, a Katasztrófavédelem kezében van az irtás.

A tigrisszúnyog még nincs jelen Pécs térségében

– Ha most egy masszív kánikula jön eső nélkül, nagy elhullás következhet be, ami megtizedeli az állományt. Csapadék esetén is bekövetkezik a természetes elhullás, viszont a most jelenlévő gyötrő- és oldalfoltos szúnyogokat felválthatják újabb szúnyogfajok, mint például a dalosszúnyog. Ez a tendencia sajnos nagyon jellemző Pécsre – ha nem is ilyen tömegben. Tehát a dolgok alakulása nagyban függ az időjárástól – vélekedik.

A koreai már honos, a tigris még nem jelent meg

– A koreai szúnyog 2016-ban jelent meg először Pécsen, rögtön át is telelt, azóta itt van a városban, minden évben, minden formájában (lárvaként, kifejlettként, stb.) megfigyeltük már. Az Európai Járványügyi Központnak meg is küldtük a jelentéseket, ami alapján hivatalosan kijelenthető, hogy Pécsen meghonosodott a koreai szúnyog – nyilatkozta Kemenesi.

Kemenesi Gábor és csapata folyamatosan monitorozza a pécsi állományt

– Idén áprilisban már találtunk fejlődő lárvákat a városban. Azt is sikerült kideríteni, hogy valamilyen eddig ismeretlen okból kifolyólag nagyon kötődnek a gumiabroncsokhoz. Ezért a városi lerakatok jó eséllyel lehetnek tenyészhelyek. De ezt még kutatjuk – úgy, ahogy a tigrisszúnyogokat is – így a szakember. – Folyamatosan monitorozzuk őket, Pécsen és környékén eddig nem fordultak elő. A legközelebbi populációt Barcson figyelték meg. Ennek a fajnak nagyobb az egészségügyi kockázata, mivel már több veszélyes járvány terjesztésében részt vett, ami Európában is megjelent. Fontos leszögezni: az, hogy itt van Magyarországon, nem azt jelenti, hogy fertőz is: ez egy többlépcsős folyamat, és nagyon sok szerencsétlen együttes körülmény szükséges ahhoz, hogy valaki elkapja a vírust.

Kemenesi Gábor szerint a lényeg, hogy nem kell félni, rettegni. Pécsen az invazív fajok közül csak a koreai van jelen, amit folyamatosan monitoroznak. Tudják, hol vannak a gócpontok.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét