22 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMinden családban téma lehet most a rendszerváltás

Minden családban téma lehet most a rendszerváltás

Egy múltfeltáró pályázattal emlékezik meg a rendszerváltozás 30 évfordulójáról Pécs városa, a Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), valamint a Kosztolányi Dezső Céltársulás. Az idősebb pécsiek visszaemlékezéseikkel bővíthetik az 1989-90-es kutatások forrásanyagait, a fiatalabbak pedig személyes családi példákon keresztül tágíthatják ismereteiket a harminc éve történtekről.

– Kettős a célunk ezzel a pályázattal – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere. – Szeretnénk azokat az idősebbeket megszólítani, akik a rendszerváltás folyamatának aktív résztvevői, annak alakítói voltak. Másfelől a fiatalokat is, hogy erősítsük, élettel töltsük meg azt a kapcsolati hálót, ami a rendszerváltó értelmiség körében jött létre, megszólítsuk azokat, akik olyan családba születtek, ahol az elődök aktív résztvevői voltak a rendszerváltásnak.

Őri László hangsúlyozta, kettős a pályázat célja

Pálinkás Barnabás, a Retörki kutatója elmondta, az intézet alapvető feladata összegyűjteni a rendszerváltás emlékeit írásos, képi, és minden egyéb formájában, majd kutatni és kutathatóvá tenni ezeket a szélesebb közönség körében.

– A baranyai, pécsi polgárok, ha úgy döntenek, hogy felajánlják kordokumentumaikat, beszédeket, fényképeiket, visszaemlékezéseket, akkor a Retörki megőrzi ezeket – akár egy levéltár – és kutathatóvá teszi. Ezekből kell minél többet összegyűjtenünk – hangsúlyozta.

Pálinkás Barnabás, Őri László és Barkóczi Csaba

A Kosztolányi Céltársulás feladata a pályázat során a fiatal generáció megszólítása lesz. Elnöke, Barkóczi Csaba kiemelte, az elmúlt években az iskolai csereprogramjaik által rengeteg közép- és felsőfokú oktatási intézménnyel, diákokkal és hallgatókkal, pedagógusokkal alakítottak ki kapcsolatot.

– Tapasztalatunk, hogy a fiatalokban egyre nagyobb a fogékonyság saját családtörténetük iránt. Ezért lesz nagyon fontos kiaknázni ezt, hogy a rendszerváltás korának szereplőitől, szüleiktől és nagyszüleiktől gyűjtsenek emlékeket.

Október 22-e a pályázat beadási határideje.

Kiemelt kép forrása: Fortepan

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő