16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapKultZónaHamarosan egy remek azeri filmet nézhetünk meg Pécsett

Hamarosan egy remek azeri filmet nézhetünk meg Pécsett

Hét alkotás látható az Azerbajdzsáni Filmnapokon február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.

A rendezvény az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetsége és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében valósul meg. A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg, a vetítések ingyenesen látogathatók.

Budapest és Szeged után az utolsó filmvetítési állomás Pécs: február 22-én az Apolló moziban fejeződik be az Azerbajdzsáni Filmnapok Elchin Musaoglu Nabat című alkotásával, amely a karabahi háború miatt elnéptelenedő vidéket mutatja be egy magára maradó szegény parasztasszony történetén át. A film Azerbajdzsán Oscar-nevezettje volt, és 2014-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták. A film rendezője személyesen is ellátogat a bemutatóra.

Az elmúlt évtizedben Azerbajdzsánban több mint 25 játékfilm készült évente. A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hulláma jelen van a világ vezető filmfesztiváljain, beleértve Cannes-t, Locarnót, Rotterdamot és Szarajevót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő