23 C
Pécs
hétfő, május 6, 2024
KezdőlapAbszolút NőPécsett is rengetegen küzdenek gyermekvállalási nehézségekkel

Pécsett is rengetegen küzdenek gyermekvállalási nehézségekkel

Sajnos rengetegen – a reproduktív életkorban lévők körülbelül 20 százaléka – valamilyen formában problémákba ütköznek a gyermekvállalást illetően. Pécsett éves szinten körülbelül 6000 ember fordul meg a különböző terméketlenségi konzultációkon és kezeléseken, közülük pedig több százan diagnosztizáltan ilyen problémával küzdenek, akiknél valamilyen orvosi beavatkozás (például lombikbébi-kezelés) szükséges. Hogy mik lehetnek a magas számok okai, és mennyire kockázatosak a kezelési módok, azt dr. Várnagy Ákos egyetemi docens, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjának vezetője mondta el lapunknak. 

Régebben még előfordulhatott, hogy valakit nemes egyszerűséggel meddőnek bélyegeztek, aki bizonyos ideig hiába próbált gyermeket vállalni. Ma viszont ezt a diagnózist rengeteg vizsgálat előzi meg, és a szakemberek igyekeznek kerülni ezt a megnevezést, mert többféle megoldás is létezik azok számára, akik valamilyen problémába ütköznek a szülővé válásban.

– A vizsgálatok során nagyjából azonos arányban, körülbelül 30-30 százalékban bizonyosodik be, hogy csak a férfinál vagy csak a nőnél található valamilyen eltérés. Az esetek 20 százalékban mindkét félnél találunk problémát, 15-20 százalék esetében pedig nem derül ki az ok. A teherbe esés leggyakoribb egészségügyi akadályai a nőknél a petevezeték-elzáródás, az endometriózis és a policisztás petefészek szindróma (PCOS). A férfiaknál a spermák mennyiség- és minőségbeli problémái a legjellemzőbbek. Mindezek mellett természetesen a gyermekvállalási életkor kitolódása és az életmód is rengeteget számít. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az elhízás, a fokozott stressz mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a teherbe esés nehezített – fejtette ki Várnagy Ákos lapunknak.

Hozzátette, leginkább a 40 év fölötti korosztály érintett az életkorból adódó nehézségeket tekintve. Fiatalabb korban azoknak javasolják elsősorban a termékenységi vizsgálatot, akiknél egy év próbálkozás után sem jön a baba.

A termékenységi vizsgálatok is stresszel járnak, előfordul hogy ezek után sikerül természetes úton a fogantatás

Attól függően, hogy egy beteg vagy pár esetében milyen diagnózis születik, különböző kezelési módokat javasolnak az orvosok az egyszerű ultrahangos cikluskövetéstől egészen a jóval bonyolultabb lombikprogramig. Várnagy Ákos szerint az eljárások általában a nőkre nézve jelentenek fokozott megterhelést, hiszen például a férfi partner miatti lombikbébi-kezelésnél is a nő kap hormonokat és műtéti úton petesejteket nyernek tőle.

Hozzátette, a tudomány mai állása szerint igyekeznek minél kevesebb hormonnal és minél rövidebb ideig beavatkozni, így általában csupán ez a rövid időszak jelent kihívást a nőknek. Előfordulhatnak ugyan mellékhatások, de szerencsére a betegek 90 százaléka jól viseli az eljárást, mondta.

– Mióta minden kezelés és gyógyszer ingyenesen elérhető, azóta megnőtt az érdeklődés az állami-, és magáncentrumokban is a mesterséges megtermékenyítési módok iránt. Donorsejtek terén sincs egyszerű dolga a pároknak, hiszen petesejtet a magyar szabályozás szerint csak vérrokon adhat, a hímivarsejtek donációjának pedig szintén szigorúak a szabályai, habár nem ennyire – így Várnagy Ákos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő