22 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletJó ideig még üresek lesznek a mozitermek

Jó ideig még üresek lesznek a mozitermek

A koronavírus okozta korlátozások egyik legfájóbb következménye a szórakoztatóipar teljes leállása – kényszerűségből lassan két hónapja nélkülöznünk kell a mozikat, színházakat, könnyű- és komolyzenei koncerteket. A pécsi Uránia Mozi is súlyos veszteségeket szenvedett, az Apolló léte is veszélyben forog: a filmszínházak jövőjéről semmit sem tudni.

Uránia: amint lehet, újraindulnának

Szabó Krisztián, az Uránia Mozi ügyvezetője lapunknak elmondta, a moziban egy munkavállalójuk maradt, a többiekkel kényszerűségből muszáj volt szerződést bontani. Nagyon megviseli ez az időszak az Urániát.

– A legújabb kormányrendeletben nincs egyértelműen leírva, mi a helyzet a mozikkal, de az álláspont egyértelmű, nem nyitunk ki. A jövőre vonatkozóan sem tudunk semmit, mindenesetre figyeljük, mi történik, és amint lehet, természetesen újra indulunk.

Szabó Krisztián: hiába nyitnánk ki, premierfilmek híján nincs értelme

A mozik értelemszerűen szorosan függnek a filmgyártástól és a premierektől is.

– Amíg – főként Amerikában – nincsenek filmek, a forgalmazók nem tudnak újat hozni, addig nem is érdemes kinyitni, hiszen nincs mit játszanunk. Minden filmpremiert őszre halasztottak, ahogy ezek beindulnak, mi is várjuk a nézőket.

A Cinema City sem nyit a közeljövőben

Ahogy azt nemrég Buda Andrea, a Magyar Cinema Kft. marketing- és PR-igazgatója a Pénzcentrum érdeklődésére elmondta, a Cinema City hálózati szinten gondolkodik, hiszen számos országban jelen vannak, egységesen fognak dönteni az újranyitásról.

Az Uránia Mozihoz hasonlóan a Cinema Citynél is azt hangsúlyozták, minden attól függ, mikor nyitnak ki az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban a mozik, mikor lehet premierfilmeket vetíteni. Hiszen a nagy stúdiók biztosan nem fognak kiadni filmet például Magyarországon, miközben az USA-ban még zárva vannak a mozik.

Majdnem telt ház a Cinema Cityben, az egyik Star Wars-film premierjén: ilyen „blockbuster” film se lesz a közeljövőben

Az állandó állományban dolgozók továbbra is foglalkoztatva vannak, nem küldték el őket. A diákszövetkezetek nem közvetítenek munkatársakat erre az időszakra.

Az Apolló a nézők segítségét kéri

Pécs művészmozija, a járvány miatti bezárással komoly veszélybe került. Ahhoz, hogy ez ne legyen végleges, a pécsiek segítségét kérik, vagy adójuk 1 százalékát ajánlják fel a mozi számára, vagy „egy virtuális mozijeggyel”, bankszámlán keresztül támogassák őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő