12 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldAz Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok az önkormányzatok kivéreztetése miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok az önkormányzatok kivéreztetése miatt

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak az Országgyűlés ellenzéki pártjai, kérve: minősítse alaptörvény-ellenesnek a gépjárműadó megvonását az önkormányzatoktól.

Másodsorban azt várják a testülettől: teremtsen olyan precedenst, amely üzeni a kormánynak, hogy még veszélyhelyzetben sem tehet meg mindent – olvasható a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Ebben azt írják: a kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében számtalan forrást vont el a helyi önkormányzatoktól, a gépjárműadó törvény szerint járó részét, a parkolási díjakat, és van olyan település, ahol a cégek által fizetett helyi adókat is.

Ezekkel a döntéseivel szerintük a kormány veszélybe sodorta a települési feladatok ellátását, olyankor, amikor az önkormányzatok feladatai egyébként is nagyban bővültek.

A karanténba került betegek ellátását a helyi önkormányzatok feladatává tette a kormány, de sok helyen olyan feladatokat is nekik kell elvégezniük, amelyeket egyébként a kormánynak kellene – olvasható a közleményben.

„A kormány pénzelvonása tehát akadályozza a koronavírus elleni hatékony védekezést, akadályozza a magyar emberek önkormányzati védelmét úgy, hogy a kormány sok esetben nem gondoskodik az emberek védelméről, pedig kötelessége volna” – írták.

Kiemelt képünk forrása: Alkotmánybíróság Facebook

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő