22 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMi lesz Pécs legellentmondásosabb polgármesterének öröksége?

Mi lesz Pécs legellentmondásosabb polgármesterének öröksége?

Az idei első, januári pécsi közgyűlésen Bognár Szilvia alpolgármester egy fontos, érzékeny témát vetett fel egy szokatlan gesztussal élve: kiosztotta a Hábel János szerkesztette Pécsi levelek 1944-ből. Dokumentumok a „zsidókérdés” pécsi megoldásáról című könyvet. Az alpolgármester célja az, hogy elérje, Esztergár Lajos egykori pécsi polgármester ne lehessen sem a családsegítő intézmény, sem a városi szociális díj és az uránvárosi utca névadója a második világháború alatt tett több morálisan kifogásolható intézkedése miatt a zsidóellenes törvények végrehajtásával kapcsolatban – írja a SzabadPécs.

Mint ismert, Esztergár Lajos a második világháború alatt Pécs polgármestere volt, „azonban történészek, civilek véleménye szerint cselekedetei alapján nem szabadott volna sem utcát, sem városi intézményt elnevezni róla” – olvasható a SzabadPécs cikkében.

2014-ben ráadásul a városi szociális díjat is róla nevezték el.

Mint írja a lap, ezeket az elismeréseket szakmai tevékenysége, szociálpolitikusként végzett munkája alapján érdemelte ki, azonban polgármesterként több elítélhető intézkedése volt.

A Pécsi levelek 1944-ből. Dokumentumok a „zsidókérdés” pécsi megoldásáról című könyv Esztergár munkásságára is kitér, a polgármesteri hivatal működésébe is betekintést ad, melyből kiderül, hogyan hajtották végre a zsidóellenes törvényeket a polgármester vezetésével.

Esztergár Lajos

A cikkben olvasható, hogy a kötethez egyébként Vörös István pécsi történész írt bevezető tanulmányt, melyben megtudhatjuk, hogy Esztergár nem volt náci, a népbíróság pedig felmentette az ellene felhozott vádak alól. „Viszont példaértékűnek sem nevezhető a tevékenysége, (…) tény, hogy a polgármester közreműködésével valósulhatott meg a pécsi zsidóság gettóba zárása, valamint vagyontárgyaik elrablása is” – foglalta össze a történész, aki azt is megemlíti, az egykori polgármester „rendkívül precíz hivatalnok volt, aki végrehajtotta az utasításokat, sőt, innovatív módszerekhez is folyamodott”, ám megtehette volna, hogy nem tesz eleget a pécsi gettó kialakításának.

A történész végül ekképp összegez: „Nem kell Esztergárt meghurcolni, de szociális tevékenységért járó pécsi díjat és szociális segítő intézményt sem kellene róla elnevezni” – olvasható a lapban.

A Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, Goldmann Tamás azt közölte az ügy kapcsán – mint írja a SzabadPécs –, hogy nem szeretne politikai szerepet vállalni ebben, szerinte a legnagyobb civil elismerésnek számít, ha valakiről utcát, intézményt, díjat neveznek el. „A kérdés az, hogy mit üzenünk ezzel a múltnak és a jövőnek. Hogy legyintünk-e annak a három-négyezer pécsi polgárnak a halálára, hiszen Esztergárnak amúgy voltak bőven szociálpolitikai érdemei? Akkor ez tulajdonképpen megismételhető? Ezek az érdekes kérdések, amit át kell beszélni. És örülnénk, ha az volna a válasz, hogy nem”.

Bognár Szilvia alpolgármester szerint a pécsi polgármester ügyével kapcsolatban érzékenyítésre van szükség, szeretné elérni, hogy „Esztergár Lajos ne lehessen sem a családsegítő intézmény, sem a városi szociális díj és az uránvárosi utca névadója sem. Ez egy több éves folyamat lehet, aminek a végén arra kérem majd a képviselőket, hogy a téma szakértőinek véleményére alapozott objektív döntést hozzanak. Ennek az első lépése volt a Pécsi levelek 1944-ből című könyv kiosztása” – zárul a cikk.

További részletek ide kattintva olvashatók.

A kiemelt kép forrása: szabadpecs.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő