16 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálKemenesi Gábor: „A járvány nagyon is tart, nehéz tél vár ránk"

Kemenesi Gábor: „A járvány nagyon is tart, nehéz tél vár ránk”

A pécsi virológus Facebook-bejegyzésében mindenkit arra kér, hogy kövesse és teljesítse is túl az ismert járványügyi intézkedéseket. Emellett véleménye szerint  „örömteli” lenne, ha a gyorstesztek eredményei bekerülhetnének a statisztikába, az ugyanis tompítaná az adatok negatív üzenetét, bár adatközlés szempontjából „aggályos lenne”.

Kemenesi Gábor pécsi virológus vasárnapi Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a napi koronavírus-adatok alapján a járvány terjedése nem csökken. A vasárnapi adatokra – 6819 új fertőzött, 16.311 mintavétel mellett – hivatkozva megállapította, hogy az elvégzett tesztek több mint 40 százaléka pozitív lett, ami új rekordnak számít.

„Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára” – írja.

Mikor legutóbb hasonlóan alakult a napi mintavételek száma, akkor mindössze 15-17 százalék volt a pozitív esetek aránya – tette hozzá.

https://www.facebook.com/gabor.kemenesi/posts/4067880966574523

A virológus bejegyzésében mindenkit arra kér, hogy kövesse és teljesítse is túl az ismert járványügyi intézkedéseket.

„Tegyünk egymásért, tegyünk a kórházakért, az egészségügyi dolgozóinkért, embertársainkért, a munkahelyekért, a gazdaságért és magunkért is” – írja.

A posztot utólag frissítette a következő bekezdéssel:

„Felmerült, hogy az újonnan bevezetett antigén-gyorstesztelés eredményei bekerülhettek a statisztikába, ám a tesztek száma nem. Erre vonatkozóan nem találtam forrást, örömteli lenne, mert tompítaná az adatok negatív üzenetét, bár adatközlés szempontjából aggályos lenne”.

Azt már a 444.hu teszi hozzá, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a fentiekkel kapcsolatban korábban azt mondta, hogy „jó lenne”, ha a reggelente frissített mintavételi statisztika az antigénteszteket is tartalmazná, de „eddig erre nem volt lehetőség, egyszerűen technikai okai voltak. Talán most már erre lesz lehetőség”.

A lényegen Kemenesi szerint mindez nem változtat, az pedig a követező:

„a járvány még nagyon is tart, rendkívüli odafigyelés kell mindenkitől, nehéz tél vár ránk”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő