16 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút NőEgy pécsi anya-lánya páros kezei közül kerülnek ki ezek a páratlan madárházikók

Egy pécsi anya-lánya páros kezei közül kerülnek ki ezek a páratlan madárházikók

A pécsi Simonyi Szilvia és lánya, Tóth Enikő csupán néhány hónapja vágott bele közös álomvállalkozásába, de máris nagyon népszerűek ajándékként és saját felhasználásra is remek kézműves termékeik: együtt megtervezik, majd az anyuka fából elkészíti a mesébe illő, gyönyörű madárodúkat- és etetőket. Nem volt könnyű az út idáig, de lelkesedésük töretlen. A mosolygós anya-lánya párost otthonukban látogattuk meg.  

SISI Design kétfős családi vállalkozás, melyet kényszerhelyzet szült ugyan, de a lehető legjobbkor. Mint megtudtuk, tavaly tavasszal a – korábban vendéglátásban dolgozó – édesanya a járvány miatt elvesztette munkahelyét. Kezdetben persze kétségbe esett, aztán merész lépésre szánta rá magát lánya unszolására: elhatározta, hogy megvalósítja dédelgetett álmát és saját üzletbe kezd. Nagy kedvencei a madarak, így nem véletlen, hogy éppen számukra alkalmas etetőket és odúkat faragott először. Majd jött a többi…

– Édesapám mezőgazdasági gépszerelőként tevékenykedett, így sosem állt tőlem távol a kétkezi munka. Kislányként mellette megtanultam a műhelyben a különböző szerszámok kezelését, amit most remekül tudok kamatoztatni, építeni a már meglévő tudásra. Apukám eszközeit is megtartottam, ezekhez vásároltam még. Egyébként asztalos végzettségem nincs, mert, bár elkezdtem a képzést, de nem tartottam jónak, így leginkább könyvekből és internetes videókból fejlesztem magam. Mikor elvesztettem a munkám, szerettem volna gyakorlásként elmenni asztalossegédnek, de egy cég sem válaszolt a jelentkezésemre, gondolom, mert 52 éves és nő vagyok. A vendéglátóipar előtt amúgy dadaként dolgoztam egy óvodában, oda is rengetegféle dolgot készítettem fából – mondta el lapunknak Szilvia.

Az asztalos hölgy mára úgy jár a barkácsboltba és a fatelepre, mint más a közértbe, holott kezdetben furcsán néztek rá, mikor egyedüli nőként megjelent.

Szilvia (b.) az asztalos és kivitelező, Enikő (j.) pedig a marketingért, az ügyfelekkel való kapcsolattartásért felel

Mint kiderült, ahogy édesanyja, úgy Enikő is szereti a kézműves tevékenységeket, kreatív feladatokat, a színes madárkuckók festését például ő vállalta magára. Érdeklődési köre viszont nagyon nagy, az egyetemen gazdasági végzettséget szerzett, majd több évig utazgatott, most pedig egészen más oktatásban vesz részt: járt már ökológiai kertészkedés kurzusra, valamint kertgazdálkodást is tanul. Emellett ő veszi fel a rendeléseket is a feljebbi link segítségével megnyitható közösségi oldalukon keresztül.

Nagy terveik vannak

A pécsi vállalkozók maguk tapasztalták ki, mely faanyagok elég tartósak és alkalmasak a kerti díszek és madárházikók elkészítéséhez, rengeteg ötletet gyűjtöttek az interneten, melyeket átdolgoztak a saját stílusukra. Nem áll könnyű út anya és lánya mögött, azonban rengeteg tervük van a jövőre nézve.

– Folyamatosan gondolkozunk, hogy mindig tudjunk újat nyújtani. Jön a Valentin-nap, a nőnap, a húsvét, az anyák napja, születésnapok, esküvők, karácsony, mindezek jó alkalmat adnak az embernek arra, hogy különleges ajándékot keressenek szeretteiknek. A visszajelzések szerencsére nagyon jók, a vásárlók szeretik a termékeinket. Sokszor küldenek fotót, mikor otthon elhelyezték a fakuckókat, ezek nagy örömmel töltenek el minket. Van, aki nem is teszi ki az udvarba, inkább csak a lakásban gyönyörködik az etetőnkben. De csináltunk már például lakodalomra az ifjú pár nevével ellátott, magyaros mintával festett madárodút is, ebbe tették a nászajándékba szánt pénzt – mesélt Enikő. Hozzátette, terveik között szerepel igény szerint csomagajánlatok bevezetése is, mikor is például virág- vagy haszonnövénymagok járnak majd cserepek és ládák mellé.

Most őszintén, melyik madárnak ne tetszenének ezek a jópofa házikók?

Mint hangsúlyozták, fontos számukra, hogy olyan tárgyakat készítenek, melyeknek van funkciója és praktikusak, emiatt álltak rá a kerti díszek mellett a madárodúkra-, és etetőkre. Emellett szem előtt kell tartaniuk, hogy csomagban feladható méretű dolgokat hozzanak létre, így nagyobb megrendeléseket – például magaságyásokat – csak Pécsen belül vesznek fel. Tervben van viszont, hogy hamarosan egy-két cserép elhelyezésére alkalmas virágládák készülnek majd, melyeket országosan megrendelhet majd minden érdeklődő.

Facebook-bemutatkozójuk a következő: „Elsősorban egyedi, fából készített kerti díszeket, madáretetőket, madárodúkat, virágládákat készítek, de bármit, amiben fantáziát látok próbálom felújítani, megszépíteni, új életet lehelni belé.”

Íme, galériánk a szebbnél szebb fatárgyakról és készülésükről: 

Itt pedig néhány fénykép korábbi munkáikról: 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő