Hirdetés

Évtizedes vágya teljesült a Vasas-Somogy-Hird településrészen élők időseknek, megújult és kibővült ugyanis az Integrált Nappali Szociális Intézmény vasasi részközpontja.

Megújult az Integrált Nappali Szociális Intézmény Vasas-Somogy-Hird településrészt ellátó, alapszolgáltatási részközpontja. Az új épületet Varga Mónika, az INSZI igazgatója és Péterffy Attila polgármester adta át csütörtökön Nyőgéri Lajos alpolgármester és Berényi Zoltán önkormányzati képviselő (ÖPE-KDNP) és persze az intézmény klubtagjainak jelenlétében.

Péterffy Attila köszöntötte az új épületet élettel megtöltő időseket

– Megtapasztaltuk a pandémiás helyzetben, hogy a szociális kapcsolatok beszűkülése, a távolságtartás, az állandó aggodalom a megbetegedéstől milyen károsan hatott az ellátottaink test-lelki egészségére. Egyre hangsúlyosabbá vált számunkra, hogy az elsődleges cél ebben a helyzetben az, hogy még nagyobb erőfeszítést kell tennünk az életminőség megtartása és javítása érdekében. Köszönjük, hogy ezt a célt az új épület átadásával Pécs vezetői lehetővé teszik – mondta a megújult intézmény udvarán Varga Mónika.

Régóta vártak erre

Kiemelte, hogy a Vasas-Somogy-Hird lefedte területen az elmúlt 10 évben jelentősen megnőtt a szociális alapszolgáltatások iránti igény. Mint mondta, a Vasason található 20 férőhelyes, apró nappalis korábbi intézmény az évek során egyre kevésbé felelt meg az előírásoknak és műszaki feltételeknek, ezért nagy szükség volt a fejlesztésre:

a megújult és megszépült, minden elvárásnak megfelelő épület nappalija 57 férőhelyesre bővült.

Az intézményben – folytatta – nem csak az idősek nappali ellátását biztosítják, hanem a településrészen élő ápolásra-gondozásra szorulók számára is nyújt szolgáltatásokat.

Varga Mónika megköszönte a városvezetés segítségét

Péterffy Attila köszöntője kezdetén felidézte, hogy a koronavírus-járvány kezdetén az INSZI dolgozói és vezetősége hatalmas szerepet játszottak az időseket alapvető élelmiszerekkel és gyógyszerekkel ellátó PAPI-program kidolgozásában és lebonyolításában.

– Nyilvánvaló, hogy a pécsi idősek élelmiszerekkel és gyógyszerekkel történő ellátásán kívül nem volt arra ellenszerünk, hogy a járvány következtében kialakult elzártság, az ingerszegény és szürke hétköznapok hatását valamilyen módon feloldjuk. Nagy örömmel tölt el, hogy a megújult intézmény ezen kicsit változtatni fog, hogy az elkövetkező időszakban jó hangulatú közösségi eseményeket, beszélgetéseket, foglalkozásokat élhetnek itt át az idősek, szépkorúak. Egy ilyen klubhelyiségre nagyon régóta vártak már az itt élők, ezért boldog vagyok, hogy ezt a 10-15 éves igényüket teljesíthettük – mondta a polgármester.

Varga Mónika, Berényi Zoltán, Péterffy Attila és Nyőgéri Lajos a megszépült ebédlőben

A köszöntőket követő szalagátvágás után Varga Mónika körbevezette a jelenlévő városvezetőket a kibővült, korszerűsített épületben. Az esemény végén Péterffy Attila, Berényi Zoltán és Nyőgéri Lajos közösen ültettek el egy fát az intézmény udvarán:

Galériánk a megújult intézmény átadásáról:

Hirdetés