Hirdetés

Szász Kitti, négyszeres női világbajnok freestyle labdarúgó tulajdonképpen csak pihenni jött Pécsre, ugyanis nagyon szereti a várost. Viszont ha már ide tartott, felvette a kapcsolatot a helyi sportolói közösséggel, hogy együtt eddzenek egyet. A látványos – és szerencsénkre sajtónyilvános – focis zsonglőrködésben akadt is partnere, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatója, Nagy Ervin személyében, aki nem mellesleg országos 3. helyezett a sportágban. Lapunk is részt vett az eseményen, csak ámultunk és bámultunk. 

A PTE Műszaki és Informatikai Karának (MIK) tornatermében jártunk, ahol a két sportoló rögtönzött bemutatót tartott az edzés előtt. Szász Kitti – aki egyébként Guinness-rekorder, amiért 110-et dekázott a sarkával; és karatés múltjából kifolyólag küzdősportelemeket is tartalmazó saját trükköket is fejleszt – az eseményen elmondta, manapság leginkább az online térben, de fellépések és versenyek keretében is lehet találkozni a freestyle futballal. Ő maga 2008 óta űzi ezt a sportot, ez idő alatt 40 különböző országban járt és rúgta már együtt a bőrt olyan világhírű brazil focistákkal is, mint például Ronaldinho vagy Neymar.

– Szerintem ebben a sportágban nincs olyan, hogy reménytelen eset: 90 százalékban a gyakorlás, 10 százalékban pedig a tehetség a siker kulcsa. Minden a beletett órák számán múlik. Én 13 évvel ezelőtt kezdtem és az alaptrükkök begyakorlásakor, mivel azok fizikailag nem olyan nehezek, mint a bonyolultabb figurák, akár 7-8 órát is kint voltam és rúgtam a bőrt. Ahogy viszont nehezednek a trükkök, úgy kevesebbet bírok én is. Mikor versenyre készülök, akkor az napi 3 óra gyakorlást, illetve heti egy erőnléti edzést jelent, egy napot pihenek. Hosszú, rögös út vezetett el a világbajnoki címekig, rengeteg gyakorlással, és hát persze némi szerencse is kell ahhoz, hogy az ember pont a legfontosabb pillanatban jól elő tudja adni azt, amit annyi munkával összeállított – árulta el a négyszeres világbajnok, aki időközben egyébként már a zsűriasztal mögött is kipróbálta magát.

Szász Kitti szeretne egy ötödik világbajnoki címet is szerezni

A freestyle – magyarul szabad stílusú – futballal kapcsolatban elmondta, valóban illik rá a jelző, hiszen kevés szabály van a versenyen. A klasszikus labdarúgáshoz viszont csupán annyi köze van, hogy tényleg egy focilabdával mutatják be a hihetetlenül látványos és sok gyakorlás útján elsajátítható trükköket.

„Ez nem csapatsport, nincs passzolgatás, góllövés, igazából táncolunk a labdával és ezzel fejezzük ki önmagunkat”

– fogalmazott Szász Kitti. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy habár a megmérettetéseken a legtöbb gyakorlatot hip-hop és breakzenére mutatják be, ő az otthoni felkészülés során mindenféle stílust hallgat és szinte bármire szívesen pattogtatja a sportszert. Mint mondta, a lényeg ilyenkor, hogy az ember el tudja magát engedni, kikapcsol és csinálja, ami jön. Ha pedig versenyről van szó, előjön a gondolkodás és a nehezebb elemek tudatos beépítése. A legjobb, ha valaki mindkettőt ötvözni tudja – vélekedett.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a koronavírus ennek a sportágnak jót tett, ugyanis a kényszerű bezártság sok embert motivált arra, hogy elkezdje otthon a trükkök betanulását. Elárulta továbbá, hogy habár több a férfi, egyre inkább a nők is megjelennek a freestyle focisták között hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Aktívra sikerült a pihenés Pécsett

Nagy Ervintől megtudtuk, azt tapasztalja, hogy a laikusok a mai napig összemossák a freestyle futballt a hagyományos labdarúgással, holott annak már saját bajnoksága is van, teljesen különálló sportágat képez. Ő maga 2011 óta űzi a sportot,

– Szoktunk kapni olyan kérdéseket, hogy hol focizunk, miért nem törekszünk arra, hogy jó futballisták legyünk. De ez a két sport teljesen különböző, nálunk több különböző szám van a versenyeken, mint például az úszásnál: létezik például challenge, battle, iron man, sőt páros verzió is van. Ez utóbbi esetében előre begyakorolt szettet mutatnak be, szinkronban vagy összedolgozva. Én itthon challenge kategóriában lettem harmadik a bajnokságon. A battle egyébként a legkedveltebb a freestyle-osok körében. Engem tizenévesen nagyon megfogott az, hogy ebben a mozgásformában a magam ura vagyok, tehát nincs edző, de közben egy folyamatos fejlődést látok – mondta Nagy Ervin.

Szász Kitti és Nagy Ervin

Galériánk az eseményről: 

Hirdetés