23 C
Pécs
szombat, május 18, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldSzázmilliárdos lehet a megyei jogú városok vesztesége

Százmilliárdos lehet a megyei jogú városok vesztesége

A megszorítások és a növekvő energiaárak miatt százmilliárdos lehet a megyei jogú városok vesztesége, ismerte el a Népszava kérdésére a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) fideszes elnöke, Szita Károly. Pécsett 3 és 4 milliárd közti hiánnyal számolnak 2022-ben, amennyiben idén is a tavalyihoz hasonló összegű kormányzati kompenzáció érkezik az önkormányzathoz.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a huszonhárom megyei jogú város pontosan mekkora hiánnyal számol a 2022-es esztendőre, de szinte bizonyos, hogy együttesen több tíz milliárd forinttal lesz szűkebb lesz a kasszájuk, mint 2021-ben volt. Az MJVSZ ugyan megpróbálta pontosan összesíteni ezt a hiányt, de mint Szita Károly elnök, Kaposvár fideszes polgármestere a lapnak elmondta, a települések nem azonos szempontrendszer alapján számolták ki a veszteségeket, így konkrét számokat egyelőre nem tud mondani. 

Az iparűzési adóból származó bevételek feléhez ebben az évben sem jutnak hozzá a városok, mert a kis és közepes vállalkozások befizetéseit a korábbi 2 százalék helyett továbbra is 1 százalékban maximalizálta az állam. Szita Károly szerint tény, hogy az önkormányzatoknál ez jelentős bevételkiesést okoz. 

Kaposvár polgármestere mindehhez hozzátette: idén jelentősen nőnek az energiaárak, és ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is, ami szintén megterheli a költségvetéseket. 

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere a lapunknak adott év végi interjújában arról beszélt, hogy ha 2021-hez hasonlóan a 2,1 milliárdos kormányzati kompenzáció idén is megérkezik, akkor 3 és 4 milliárd között lesz az önkormányzat hiánya 2022-ben, de a pontos összeget január közepén látják majd.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő