Hirdetés

Tizenhat éve nem volt változás a Pécsi Ügyvédi Kamara élén. Dr. Leposa Marianna elnököt akkor választották meg az érdekképviseleti szervezet élére. Azóta négyévente újraválasztották, mivel az elmúlt több mint másfél évtizedben senki más nem pályázott erre a pozícióra. Idén viszont dr. Bodnár Imre személyében kihívója akadt. 

Holnap, november 11-én délelőtt a pécsi Tudásközpontban tartja tisztújító közgyűlését a Pécsi Ügyvédi Kamara. Nemcsak elnököt választ a tagság, hanem arról is dönthetnek, kik kerüljenek a testület kulcspozícióiba (elnökhelyettes, titkár, elnökségi tagok, stb), és a különböző bizottságokba. 

Dr. Leposa Marianna 16 éve regnáló elnök kihívója dr. Bodnár Imre, aki nemcsak ügyvédként ismert Pécsett: az elmúlt években ő volt a pécsi önkormányzati átvilágítást végző ügyvédi csapat vezetője, az ellenzéki előválasztás során pedig egy ideig jelölt volt a pécsi 1-es választókerületben, de aztán visszalépett

Emiatt borítékolható volt, hogy az amúgy általában mindenütt kamarai belügyként kezelt tisztújítás politikai bélyeget fog kapni Pécsett. A helyi fideszes média zászlóshajója, a Dunántúli Napló online változata, a Bama.hu gondoskodott erről: Bodnár kamarai elnöki jelöltségét úgy próbálta meg beállítani, mintha “mszp-s”, “baloldali”, “szocialista-DK-s” “hatalomátvétel” küszöbén állna az ügyvédi kamara. Ez azonban több szempontból sem tűnik túl reális forgatókönyvnek.

Egyrészt, mert a Bodnár-féle “csapat”, azaz a megválasztása esetén kamarai pozíciót kapó helyi, ismert ügyvédekből álló team 44 főből áll, elég valószínűtlen, hogy ők valami pártos szabadcsapatot alkotnak, akik egytől egyig DK-s és MSZP-s tagsági könyvvel a zsebükben készülnek felszámolni a kamara politikai függetlenségét. Ami amúgy teljesen értelmetlen is lenne.

A Bodnár Imrét hivatalosan, aláírásukkal elnöknek ajánlók között ráadásul nemcsak olyan helyi személyek vannak, akiknek politikai függetlenségéhez nem férhet kétség, de olyan is akad, akit baloldali “elhajlással” nehéz lenne vádolni. Prof. dr. Kollár Lajos professor emeritus, “a konzervatív polgári értékek iránt elkötelezett” Professzorok Batthyány Körének elnöke például nem valószínű, hogy “szocialista” indíttatásból adott ajánlást Bodnárnak. Kollár professzorról egyébként nemrég pont a Nagy Kamarai Szocialista (és DK-s!!!) Forradalomtól rettegő Dunántúli Napló és Bama közölt hosszú portrét, amiben a polgári Magyarország ügyének előmozdítójaként írtak az ismert pécsi érsebészről. 

FRISSÍTÉS: Simán nyert dr. Leposa Marianna, a szavazatok kétharmadát begyűjtve, így újabb négy évig ő vezetheti a Pécsi Ügyvédi Kamarát.

Hirdetés