14 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapHírzónaSzázmilliós fejlesztés a Melinda parkban

Százmilliós fejlesztés a Melinda parkban

A korábbi években hányatott sorsú Melinda utcai parkhoz kapcsolódó lepukkant közösségi házat virágoztatná fel a város egy uniós projekt segítségével. A százmilliós beruházás során Pécs legmodernebb civil központja létesülhet.

Energiatakarékosság, környezettudatos életmód, fenntarthatóság – többek között ezek a hívószavak jellemeznek egy új pécsi fejlesztést, amelynek során a kertvárosi Melinda utcai közösségi házat építenék át egy év múlva. Az önkormányzat, a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület és az Ökováros-Ökorégió Alapítvány nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor egy uniós, 95 százalékos finanszírozású támogatást célzott meg a minap.

Mint azt Kővári János, a természeti és emberi erőforrás bizottság vezetője a témával foglalkozó, a közgyűlés által már elfogadott előterjesztésben jelzi: az átépítendő iroda segítségével lehetőség nyílik a fenntartható életmód, a környezetbarát termékek és szolgáltatások népszerűsítésére.

A korábban elhanyagolt, tavaly óta a civilek által üzemeltetett, s hétről hétre programoknak otthont adó épület felújítása mintaprojektként állít példát a Kertvárosban és Pécsen élők számára. Az itt alkalmazott, az energiatakarékosságot, a fenntartható életmódot, a környezettudatosságot bemutató technikák példaként szolgálhatnak majd a városrész és Pécs városának lakói számára.

A tervezett, mintegy 110 millió forintos összértéket képviselő beruházás során az épület energetikai rendszerét környezettudatosan alakítják ki. Vízgazdálkodását is a pazarlás megelőzése szolgálja, hiszen vízfelhasználásának jelentős részét a csapadékvíz felfogásával kivitelezi; ezzel a WC-k öblítése valósulhat meg környezetkímélő módon. A felújítás során új nyílászárókat, homlokzati hőszigetelést kap a napkollektorokkal is felszerelt ház. Az épület homlokzata lemosható falfelületű lesz, megkönnyítve az esetleges graffitik eltávolítását.

A város és a kertvárosiak azt szeretnék elérni a fejlesztéssel, hogy szűkebb értelemben a kertvárosi lakosok, tágabb értelemben a pécsiek környezettudatos magatartását formálják, s népszerűsítsék az energiahatékony megoldásokat.
A pályázatot júniusban nyújtják be, és siker esetén 2012 legelején indulhat az építkezés. Jelen állás szerint jövő ősszel már teljes kapacitással működhet Pécs legmodernebb közösségi háza.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő