24 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekRekordot döntöttünk: rengeteg turista érkezett Pécsre tavaly

Rekordot döntöttünk: rengeteg turista érkezett Pécsre tavaly

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke beszélt arról, hogy minden várakozást felülmúlt az ágazat tavalyi teljesítménye. Pécs is említésre méltó számokkal zárta 2022-t. 

Guller Zoltán összefoglalója szerint országos szinten az ágazat csupán néhány százalékkal maradt el a 2019-es rekordév számaitól, a szakemberek előzetes várakozásai alapján pedig 2023-ban akár a járvány előtti eredményeket is van esély túlszárnyalni.

A Pécs-Villány térséget – többek között – kiemelte, ugyanis nálunk már tavaly megdőlt az eddigi csúcs:

6 százalékkal teljesített jobban a régió a koronavírus berobbanása előtti statisztikához képest.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, 2023-ban a pécsi turisztikai szakemberek kiemelt hangsúlyt fektetnének például a testvérvárosi kapcsolatokra is, emellett az önkormányzat folyamatosan fókuszál arra, hogy az év minden időszakában vonzó programokkal csábítsa ide a külföldi és hazai vendégeket. Ez utóbbira néhány remek példát olvashatunk ebben a cikkben.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) turisztikai világszervezetének nemrég kiadott, 175 ország jelentésén alapuló összegzése szerint 917 millió vendégéjszakát regisztráltak világszerte, ami a járvány előtti turistaérkezések 63 százaléka. Minden régió növekedést tudott elérni az előző évhez képest, Európa a válság előtti év 80 százalékánál tart.

Hazánkban egyébként kiemelt szerepe van a turizmusnak, 2019-ben a GDP 13 százalékát adta a szektor, és több mint 400 ezer embert foglalkoztatott. A szálláshelyek forgalmát is figyelik, eszerint a magyar vendéglátóhelyeken 2022-ben 1490 milliárd forintos árbevételt realizáltak, ami reálárértéken 24 százalékkal haladja meg a 2021-es adatokat.

Ígéretesen alakul eddig az idei év is, az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai szerint január körülbelül 1,7 millió vendégéjszakával zárulhat, ami 100 ezerrel több a tavalyinál. A februárra várható forgalom 11 százalékkal haladja meg az előző évit, a márciusi pedig 8 százalékkal van fölötte.

Reális becslések szerint idén a magyar turizmus meghaladja a 40 millió vendégéjszakát, a 2019-es rekord beállítása sem lehetetlen.

Forrás: Világgazdaság.hu 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő