23 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaKevesebbet kell várni a rendelőkben

Kevesebbet kell várni a rendelőkben

Aki kereső tevékenységet folytat, s táppénzen van, soron kívül bebocsátást nyerhet a szakrendeléseken a vizsgálatokra egy minap született kormányzati elképzelés szerint. Pécsett már készülnek a rendszer bevezetésére, ám egyes esetekben már eddig is élvezhettek előnyöket az alkalmazottak.

Már ma is gyakorlat Pécsett az, amivel kapcsolatban nemrég kormányzati szándék is született. Mint azt dr. Kovács Ágnes, a szakrendeléseket összefogó Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatója lapunknak elmondta, már készülnek a ma még csak tervezet szintjén lévő szabályozás bevezetésére.

Egy nemrég napvilágot látott javaslat szerint ezentúl az aktívak, azaz kereső tevékenységet folytatók a rendelések várólistáinak élére kerülhetnének, amennyiben igazolni tudják ezt. A javaslat szerint a táppénzen lévőknek így alig kellene valamennyit várniuk az egyes szakorvosi vizsgálatokra, diagnosztikai szűrésekre.

Kovács Ágnes lapunknak elmondta: Pécsett eddig is szűrték a beutalóval rendelkezőket, s a háziorvosok jelezhették, amennyiben sürgős vizsgálatra volt szükség. Utalt rá: az akut esetek mellett főleg a keresők, s a munkahelyi elfoglaltságaik miatt kevés idővel rendelkezők esetében éltek a doktorok ezzel a lehetőséggel.

Hozzátette: az új kormányzati szándékról hivatalosan még nem értesítették a pécsi intézményt, ám zökkenőmentesen eleget tudnak majd tenni a kérésnek. „A sürgős esetek számára minden esetben fenntartunk néhány órát, ez az időintervallum az új elképzelések következtében legfeljebb meghosszabbodik” – így a főigazgató asszony.

Kerestük dr. Princz Jánost, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnökét is az ügyben. Ő azt mondta, hogy maga is gyakran találkozik olyan beteggel, aki munkája révén kevés szabadidővel rendelkezik, s néha nem megfelelő számukra a megadott időpont a szakrendelésen; mindenképpen üdvözlendő tehát a kormányzati elképzelés.

Kérdésünkre elmondta még: az új szabályozás információi szerint a családorvosi rendelésekre nem vonatkozik majd, de ez nem is okozhat problémát. Mint mondta, kevés az olyan háziorvos, akihez nem lehet bejutni egy napon belül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő